Annons

”Vapensamlingar ett kulturarv EU vill förstöra”

Bilden visar en utställning om 1900-talets krig och fred på Armémuseum.
Bilden visar en utställning om 1900-talets krig och fred på Armémuseum. Foto: Erik Lernestål

Regeringen och våra svenska Europaparlamentariker måste avvisa förslaget till åtstramning av de europeiska vapenlagarna. Låt oss bevara vårt kulturarv, skriver Jerry Andersson, Svenska Vapensamlarföreningen, och advokat Magnus Forssman.

Under strecket
Publicerad

EU-kommissionen har i dagarna kommit med ett nytt förslag för åtstramning av de europeiska vapenlagarna. Förslaget, i form av ändringar i det så kallade vapendirektivet, innehåller en rad synbarligen tvingande åtgärder som medlemsländerna ska åläggas att vidta, bland annat ett förbud mot många typer av halvautomatiska vapen. Detta förslag har med rätta bemötts med stor oro hos svenska vapenägare och regeringar i flera länder, Finland, Belgien, Tjeckien och Polen, har redan sagt nej till att ändringarna genomförs.

Som belysts i debatten innebär förslaget ett direkt förbud mot flera skyttesporter. Det innebär också ett direkt hot mot bedrivandet av vissa jaktformer. Vad som dock inte uppmärksammats är något i vår mening ännu allvarligare, nämligen att alla samlingar av hel- och halvautomatiska vapen skall beslagtas och förstöras, såväl privata som offentliga.

Annons
Annons
Annons