Annons
X
Annons
X

Väntan på Google Drive är över

Få tjänster har varit så väntade som Googles molnlagringstjänst Drive. Redan i mitten av 00-talet talades det om att den skulle dyka upp när som helst. Hela internet väntade, likt Vladimir och Estragon i Becketts I väntan på Godot.

Foto: GOOGLE

Men där de båda herrarna fastnade i en väntan på den väntade Godot och tillbringade sin tid med att bråka var väntan på Google Drive knappast ett hinder för något annat. I dag finns det gott om molnlagringstjänster på nätet.

När Dropbox, som i dag är en av de största aktörerna inom molnlagring, skrev sina första ansökningar till inkubatorer år 2007 talade de om att Googles kommande Gdrive kunde utgöra ett potentiellt hot mot deras tjänst.

Läs mer om Google Drive på Silicon Valley-bloggen!

Annons
X

I går blev det alltså slut på väntan. I ett blogginlägg berättar Googles produktchef för Chrome och Apps, Sundar Pichai om tjänsten. I korta drag är det en lagringstjänst där man som användare kan lägga vilka filer som helst och som dessutom har täta kopplingar till Google-tjänster som Docs och som dessutom innehåller OCR-teknologi för att omvanlda bilder av text till textfiler.

Men Google Drive är inte bara en tydlig och trovärdig utmanare till tjänster som Dropbox och Box.com - och precis som Apples Icloud och Microsofts Skydrive så har Google större ambitioner med sin tjänst än att bara bli ytterligare en lösning för lagring av personliga filer i molnet.

Google Drive är ett svar på konkurrenternas lösningar och lär bli en viktig pusselbit i sökjättens ambitioner på operativsystemsområdet - både i mobiltelefonen och på datorn.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att använda en Chromebook i dag innebär att man som användare gör en hel del uppoffringar - både i fråga om program som inte går att använda och i fråga om tillgång till sina filer. Google Drive kan bli en väl fungerande hårddisklösning för Chrome OS. Sökjätten erbjuder också möjligheter för andra utvecklare att knyta sina tjänster till Google Drive.

  Med det nya användargränssnitt som Google introducerar till Chrome OS är gapet till traditionella operativsystem som Windows och OS X betydligt mindre än det var för bara ett år sedan.

  Men genom att släppa in andra utvecklare i tjänsten hoppas man inte bara nå ut till de som redan använder företagets tjänster, i förlängningen hoppas man säkert kunna göra Google Drive till en del av den mera allmänna infrastrukturen på internet.

  SvD NÄRINGSLIV

  Annons
  Annons
  X
  Foto: GOOGLE Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X