Annons
X
Annons
X

Väntad räntesänkning

Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 1,50 procent och sänker samtidigt prognosen för den framtida räntan. ”Vi ser en period av låg tillväxt i svensk ekonomi”, sade riksbankschef Stefan Ingves vid en presskonferens i dag.

Av TT
(uppdaterad)

– Vi har också en period med förhållandevis lågt inflationstryck i svensk ekonom. Mot bakgrund av det är det lämpligt att sänka ränta, tillade Stefan Ingves.

Beslutet var väntat och välkomnas av både Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson.

– De har tagit till sig att omvärlden påverkar den svenska ekonomin, säger Winsth.

Annons
X

Men de anser att Riksbanken behöver sänka reporäntan även vid nästa penningpolitiska möte.

Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB, pekar på att räntebanan, Riksbankens prognos för den framtida räntan, har skruvats ned för både 2013 och 2014.

– Det är kanske lite mer offensivt än vad man hade väntat sig, säger Borg.

Riksbanken räknar enligt sin så kallade räntebana med att reporäntan ligger på 1,5 procent både under andra kvartalet 2012 och första kvartalet 2013. Det kan jämföras med en tidigare räntebana på 1,7-1,8 procent under perioden.

Första kvartalet 2014 räknar Riksbanken med att räntan har höjts igen, till 2,2 procent. I sin tidigare räntebana räknade Riksbanken med att reporäntan 2014 skulle ligga på 2,6 procent.

I beskedet påpekar Riksbanken att osäkerheten om den ekonomiska utvecklingen i omvärlden är stor. ”De statsfinansiella problemen i framför allt euroområdet kan fördjupas och de negativa effekterna på Sveriges ekonomi bli större. I ett sådant läge kan räntebanan behöva bli lägre”, skriver Riksbanken.

Efter den förra sänkningen av reporäntan i december och justeringen av räntebanan har Fastighetsbyrån märkt av en ökad aktivitet på bostadsmarknaden, enligt mäklarföretagets vd Lars-Erik Nykvist. Han tror på en liknande effekt den här gången.

”Även om det inte innebär något för låntagarnas plånböcker så kan framför allt räntebanan ha en psykologisk effekt. Fler vågar helt enkelt ta steget att köpa bostad och Riksbankens agerande kan vara en bidragande orsak till detta”, skriver Nykvist i en kommentar.

Däremot tror han inte på några kortsiktiga effekter på bostadspriserna.

Några timmar efter räntebeskedet meddelade statliga bolåneinstitutet SBAB att räntan på bolån med tre månaders löptid sänks med 0,15 procentenheter till 4,15 procent. Även ettåriga bolån får samma sänkning, medan räntorna för övriga bolån lämnas oförändrade.

Om sänkningen har något som helst samband med riksbankens sänkning av reporäntan framgick inte, men tidigare i veckan har bankföreträdare hävdat att reporäntan bara har liten, om ens någon, påverkan på boräntorna.

– Man kan inte vänta sig att alla räntor slaviskt följer reporäntan, men på sikt är det nog så att svensk penningpolitik har en stor effekt, säger Stefan Ingves om det minskade sambandet mellan boräntor och reporäntan.

– Om man tittar på listade boräntor så har de fallit ungefär lika mycket som reporäntan den senaste månaden. Vi räknar med att ränteskillnaden kommer att krympa igen, säger Ingves utan att ange någon tidsplan.

Han betonar samtidigt att penningpolitiken inte är designad för att hantera boräntan. Den är i stället till för något ”mycket bredare” när det gäller olika skeenden i svensk ekonomi.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X