Annons

MNW 50Vänstervindar drev proggarnas flaggskepp

Medlemmar i Nationalteatern september 1973: Pale Olofsson, Med Reventberg, Peter Wahlqvist, Anders Melander, Inga Edwards och Håkan Wennberg.
Medlemmar i Nationalteatern september 1973: Pale Olofsson, Med Reventberg, Peter Wahlqvist, Anders Melander, Inga Edwards och Håkan Wennberg. Foto: Kamerareportage/TT

Jätteboxen MNW 50 är en brokig historia som skildrar utvecklingen från progg till punk och vidare in i 80- och 90-talets pop. Men efter att vänstervindarna mojnat blev det upproriska bolaget själv så småningom en del av den förhatliga skivindustrin.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 5
Bild 2 av 5
Bild 3 av 5
Bild 4 av 5
Bild 5 av 5

Historien om skivbolaget MNW är lång och brokig och motsägelsefull. Startat 1969 av några kompisar i Waxholm, konkursfärdigt efter några år men räddat av ett generöst lån och friska vänstervindar som fick det stormötesdrivna skivbolaget att nå stora framgångar under sjuttiotalets massiva proggvåg.

Att det femtioårsjubilerande MNW efter en lång rad av mer eller mindre märkliga ägarbyten nu förvaltas av det multinationella Universal Records är en ödets ironi. Det var ju de stora kapitalistiska skivbolagsbjässarna som skulle bekämpas. Och det med en alternativ gör det själv-kultur och proggstjärnor som Hoola Bandoola Band och Blå Tåget.

Annons
Annons
Annons