Vänstertoppen hotade att avgå

Vänsterpartiets ledning, med Lars Ohly i spetsen, har hotat att avgå efter kritik från den egna partistyrelsen. Det framgår av en hemlig undersökning, som SvD har läst. I den framkommer många bittra interna strider och infekterade personkonflikter.

Under strecket
Publicerad
Annons

”Grupperingar som pinkar revir”, ”personstrider” och ”ett oerhört förakt för svaghet”. Så beskriver Amelia Morey Strömberg arbetet i vänsterpartiets partistyrelse.
Hon och de 20 andra ledamöterna talar klarspråk i en undersökning från partiets valberedning. ”Alla misstror alla och vi försvagas som politisk kraft”, sammanfattar vice ordförande Ingrid Burman, som i likhet med Amelia Morey Strömberg meddelat att hon lämnar sitt uppdrag i januari.

Det är inför arbetet med att vaska fram en ny partistyrelse som valberedningen ställt ett antal frågor till de nuvarande ledamöterna. SvD har tagit del av svaren, som kom i början av sommaren. Materialet har nått en liten krets, men orsakat stor förstämning. Fram tonar bilden av ett parti i kris, med interna stridigheter, infekterade personkonflikter och hårda ord.
”Klimatet i PS uttrycks ibland som allt för mycket av markeringar, man tillhör den eller den sidan”, tycker Elise Norberg.
Förnyare står mot traditionalister. Bland de så kallade förnyarna finns sedan
länge ett utbrett missnöje. De anser att det, under Lars Ohlys ledning, pågår ett ”kommunistiskt återtåg”, och flera frontfigurer har hoppat av i protest.

Annons
Annons
Annons