Annons
Gäst

Vänstersvärmeri i SVT:s utrikesrapportering

Argentinas president Alberto Fernandez.
Argentinas president Alberto Fernandez. Foto: Esteban Collazo/ TT

Är SVT:s utrikesrapportering om coronapandemin opartisk och saklig? Frågan har aktualiserats genom en analys av situationen i Argentina, signerad SVT:s Latin-amerikakorrespondent Tigran Feiler.

Under strecket
Publicerad

Runt om i världen, liksom i vårt eget land, ser vi hur coronakrisen skapar ett unikt tillfälle för politiker att konsolidera sin makt på alla fronter. Det som ändå kan lugna medborgare som oroar sig för allt för stor maktkoncentration är att journalister nu har en unik möjlighet att granska och avslöja samma maktprojekt. Åtminstone i de flesta medier.

I SVT:s senaste analys av coronakrisens Argentina verkar man nämligen nästan ha haft precis motsatt ambition. Under rubriken ”Analys: Stärkt argentinskt ledarskap i coronakrisen” skriver korrespondenten Tigran Feiler om vänsterpolitikern Alberto Fernandez som sedan 2019 sitter på presidentposten i Sydamerikas tredje största ekonomi. Fernandez beskrivs av latinamerikakännaren Lars Palm-gren som mer socialdemokrat än traditionell peronist, den ideologi som dominerat Argentina sedan Juan Perón.

Annons
Annons
Annons