Jorden är vårt hem. Författaren Edita Morris och hennes tidVänsterradikal miljonär – svenskan blev världskänd

Porträtt av Edita Morris målat av Nils Dardel 1943.
Porträtt av Edita Morris målat av Nils Dardel 1943. Foto: Art Collection 2/IBL

Hon var den svenska författaren som gjorde sig känd i hela världen för sin kritik av kärnvapen, miljöförstöring och USA:s stängda gränser. Monica Braw har skrivit en biografi om Edita Morris – engagerad miljonärshustru och sjusjungande framåt kvinna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Edita Morris befann sig nästan alltid på resa. Född 1902 som Edit Toll växte hon upp i Stockholm med adliga anor, men utan pengar. Efter att hon gift sig med arvtagaren till en stor del av köttindustrin i Chicago, Ira Morris, behövde hon aldrig mer tänka på ekonomin. I stället inledde paret, som båda var verksamma som författare, ett resande, till Kuba, Kenya, Mexiko, Hollywood och Japan.

Monica Braw, SvD:s före detta korrespondent i Tokyo och än i dag återkommande Under strecket-skribent, är Japankännare med en rad böcker i ämnet, även skönlitterära, och hennes ingång till världsresenären Edita Morris är ”Hiroshimas blommor” (1965). Denna roman på drygt hundra sidor om en atombombsdrabbad familj blev Morris stora internationella framgång. Hon visar här sin medkänsla och sitt engagemang för andra och hon är tidig med att skriva om dessa ämnen: kärnvapen och miljöförstöring.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons