Annons

Tove Lifvendahl:Vänsterpopulismens verklighet i Venezuela

Juli 2017 – en tillfällig ”mänsklig korridor” har öppnats för venezolaner för att kunna handla förnödenheter i Colombia. Mer än 100 000 venezolaner passerade.
Juli 2017 – en tillfällig ”mänsklig korridor” har öppnats för venezolaner för att kunna handla förnödenheter i Colombia. Mer än 100 000 venezolaner passerade. Foto: Ariana Cubillos/TT
Under strecket
Publicerad

Den 11 februari 2009 skrev den sedan i helgen nyvalde ledamoten i Vänsterpartiets partistyrelse, Ali Esbati, på sin blogg om utvecklingen i Venezuela: ”Ett land i Latinamerika som vågar bryta sig loss från USA:s hegemoni, bemäktiga bredare skikt av folket och göra stora ekonomiska framsteg, blir naturligtvis också en utmaning, ett hot, för de ’liberala’ västerländska eliterna. Räkna därför med fortsatt nedlåtande och/eller lögnaktig rapportering från Venezuela i våra mainstream-medier.” (esbati.blogspot.se)

Man kan lugnt säga att Esbati blev sannspådd, utifrån hans sätt att se det. För det har inte funnits många månader som ”mainstream-medierna” har hållit tyst, utan kontinuerligt rapporterat om den deprimerande utveckling som Venezuela och dess folk under såväl Hugo Chavez som efter 2013 Nicolás Madurus styre har genomlidit under socialistisk flagg. Ja, för övrigt samme Maduro vars seger i presidentvalet föranledde Jonas Sjöstedt att den 15 april 2013 kommentera i sociala medier: ”Den här gången blev det en knapp seger, men en seger. Grattis till Maduro och Venezuela.”

Annons
Annons
Annons