Annons

Janerik Larsson:Vänsterpartiets unikt starka inflytande

Misslyckades 2010
Misslyckades 2010 Foto: Simon Paulin
Under strecket
Publicerad

Jag skrev härom dagen om Jonas Hinnfors intressanta diskussion om vilket eller vilka partier som är paria i svensk politik.

Hinnfors ville hävda att SD var ett pariaparti idag samt att socialdemokraterna aldrig samarbetat med det svenska kommunistpartiet då det med hans terminologi var ett partiparti.

Jag skrev att Tage Erlander och hans efterträdare som s-partiledare såg sig som naturliga regeringsbildare även när kommunisternas mandat kunde behövts eller behövdes.

I Dagens Industris ledare pekar PM Nilsson på några punkter som förtjänar att nämnas i detta sammanhang:

1. Gudrun Schyman misslyckades med att en gång för alla bryta med kommunismen. Hon hade inte partiet med sig och möttes av måttliga applåder. Värre var att hon fick ungdomarna emot sig. Ungdomsförbundets ordförande Jenny Lindahl kallade sig kommunist, stod för det, och höll senare under kongressen ett varmt applåderat tal om livskraften i partiets historiska arv. Där började också Schymans fall och några år senare efterträddes hon av Lars Ohly som tillhörde den falang som öppet betecknade sig som kommunister. Jenny Lindahl blev partiets informationschef.

Annons
Annons

2. Det stigma som kommunistpartiet med nya namn haft upplöstes ”när LO krävde att V skulle vara med i regeringen om Mona Sahlin vann valet 2010. Det gjorde hon inte. Men samma logik, med bisarrt understöd av alliansen, återkom efter 2014 då V blev regeringens budgetpartner.Så stort inflytande som partiet har i dag har de aldrig haft. V:s krav för att stödja regeringen är som hämtat ur en kommunistisk handbok från den gamla onda tiden, nu riktad mot privata företag i välfärdssektorn: Kapitalägarna ska bort. Företagens vinster ska konfiskeras. Investeringar utomlands dras hem. "Det är bara att packa ihop", som Jonas Sjöstedt sa till vårdföretaget Attendo.

3. Både statsministern och den ansvariga civilministern låter plötsligt som hårdföra leninister. Det är en skam för Sverige att reformeringen av det gamla kommunistpartiet gick i baklås. Motståndskraften måste öka. Hur kan V:s ledning tolerera företrädare som omfamnar en ideologi som är en folkmordspraktik? Hur kan MP vilja samarbeta med dem? Varför går S deras äranden i hetsen mot företagare? Och varför i hela friden accepterar borgerligheten detta?

Bra frågor!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons