Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: ”Vänsterpartiet årets odiskutabla vinnare”

Det har varit ett förlorat år för regeringspartierna, som har fått se avståndet till de rödgröna partierna tredubblas. Förklaringen är att Moderaterna blöder och Vänsterpartiet växer. Årets opinionsvinnare är Jonas Sjöstedt – som under 2013 också har sett några sakfrågor flytta åt vänster.

Fördelningen mellan blocken i årets Sifo-mätningar.
Fördelningen mellan blocken i årets Sifo-mätningar.

När det nu är dags att dela ut bonusar för opinionsframgångar under året, blir de flesta partiledare utan.

Årets alla sena nätter och tidiga flygplan. Alla handskakningar, linjetal och taktiska beslut. Alla kompromisser, propositioner, kongresser och utskottsmöten. Och för de flesta har all denna politik resulterat i – ingenting.

Här är de partiledare som inte får något extra från incitamentsprogrammen i år:

Annons
X

• Stefan Löfvens Socialdemokraterna hade stöd av 33,6 procent i SvD/sifos väljarbarometer för januari, och i december stirrar siffran 32,5 på Löfven.

• SD-ledaren Jimmie Åkesson – vars parti ofta är i ovälkommet rampljus – levererade hög tillväxt förra året men inte 2013. Från 9,1 procent i januari till 9,3 i december betyder att ingenting har hänt.

• Annie Lööf och Centerpartiet fick sin all-time-low i Sifo i januari med 3,2 procent, sedan partiet hade grävt sin egen lilla opinionsgrav med förslagen om månggifte, fri invandring och plattare skatt. 4,4 procent i december är bättre, men väldigt långt ifrån bra.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • Göran Hägglund och Kristdemokraterna var med 4,5 procent inte sämst i klassen i början av året – men bara tack vare Centerns kris. I december har KD med 3,6 procent återerövrat sin position.

  • Folkpartiet och Jan Björklund har länge kunnat dölja sina svaga resultat bakom motgångarna för KD och C. Liberalerna rasar inte som i en Pisa-rapport, men bokslutet för 2013 är lika grått som decemberhimlen. 6,2 procent i januari har blivit 5,5 i årets sista mätning.

  Kanske kan den inställda bonusen fungera som en varning inför nästa år: det kommer att bli ännu smärtsammare för den partiledare som är svagpresterande under supervalåret 2014.

  Förändringarna under året ligger för samtliga de här partierna inom den statistiska felmarginalen, och förstärker bilden av svensk opinion 2013 som en bred och trögflytande flod.

  Men på blocknivå – om det nu är relevant att tala om ett rödgrönt block – är bilden en annan. Gapet mellan de rödgröna och allianspartierna var beskedliga 4 procentenheter, till oppositionens fördel.

  I decembermätningen kan de borgerliga bara konstatera att klyftan har växt till mycket mer skräckinjagande 12,6 procentenheter.

  Några partier har alltså rört sig när de andra har stått still. Miljöpartiet bidrar till den rödgröna sidan genom ett statistisk signifikant lyft från 9,0 procent i januari till 11 procent i december.

  Men de stora leverantörerna av opinionsförskjutningar under året före supervalåret är Vänsterpartiet och Moderaterna. Den odiskutabla vinnaren under året är Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt som levererar dryga 3 procentenheter till den rödgröna sidan.

  Vänsterpartiet inledde året med 4,6 procent och avslutar med 7,8. Det är den bästa Sifo-noteringen sedan Sjöstedt blev partiledare 2012.

  Det har ibland låtit som politiska besvärjelser när Sjöstedt har resonerat om hur Vänsterpartiet – om partiet inte skulle släppas in i en rödgrön regering – har förutsättningar att växa när besvikna S-sympatisörer överger en mittenlutande Löfven-regering.

  Men det är ett politiskt rationellt resonemang, och kanske har Vänsterpartiet redan börjat fungera som tillflyktsort för dem som inte tycker att Socialdemokraterna håller tillräckligt långt till vänster.

  Vänsterpartiet kan glädjas åt nya väljare, men också åt att flera andra partier har vänsterjusterat sin politik på viktiga områden.

  Redan förra valet var V:s profilfråga att sätta stopp för vinstdrivande företag inom vård, skola och omsorg, och det ska enligt planerna bli samma sak nästa år.

  I år har S-kongressen tagit förslag om att begränsa (men inte förbjuda) vinster och MP-kongressen lagt sig nära V-linjen. Folkpartiet och finansminister Anders Borg (M) har plötsligt sagt sig vilja kasta ut riskkapitalisterna ur välfärden.

  Moderaterna gick in i 2013 med 29,3 procent och slutar med 25,1, ett ras med över 4 procentenheter.

  Det finns förstås flera förklaringar men ett av M-ledningens svar är en policyförskjutning: budskapet att de stora skattesänkningarnas tid är över.

  Det är en retorisk rörelse till vänster, och Moderatledningen hoppas att den ska bidra till att supervalåret blir bättre än det förlorade 2013.

  Annons
  Annons
  X

  Fördelningen mellan blocken i årets Sifo-mätningar.

  Bild 1 av 2

  Jonas Sjöstedt (V).

  Foto: TOMAS ONEBORG (ARKIV) Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X