Annons
Kommentar

Yavuz Baydar:Vänstern och högern går samman i häxjakt

Den turkiska författaren Elif Shafak.
Den turkiska författaren Elif Shafak. Foto: Rii Schroer/TT

Vänstersekulära och konservativa turkar är i normala fall fiender, men har förenats i en lynchjustis på jakt efter ”pedofilförfattare”. Häxjakten har nått fram till den internationellt erkända författaren Elif Shafak, vars romaner nu granskas av åklagare.

Under strecket
Publicerad

Allt tog fart i förra veckan. Några twitter-glada sekulära storstadsbor trodde att de hade hittat propaganda för pedofili i en roman med titeln ”Zümrüt Apartmani” (Smaragdhuset) och tvekade inte ett ögonblick att sprida detta budskap i sociala medier. Det fick viral fart. På bara några timmar hade bokens författare, Abdullah Şevki, blivit smutskastad som pedofil, ett öde som också drabbade förläggaren Alaattin Topçu på förlaget Kurgu.

Jag följde själv nättrafiken och det var som att bevittna ett trähus som brinner ner på några minuter. Det som överraskade var att de som ”tände gnistan” var välkända figurer inom den vänstersekulära oppositionen – och att de snabbt fick sällskap av det som brukar vara deras motståndare: Erdoğan-anhängare och strängt konservativa ultranationalister.

Annons
Annons
Annons