Annons

Vänstern i skatteverket

Under strecket
Publicerad

Kolumn | Myndigheten inifrån
Skattemyndigheten är på många sätt som en stat i staten. Med tjänstemän som besitter en avsevärd makt. De har makt att kräva total insyn och beordra omfattande undersökningar; deras insatser kan leda till att människor och företag förlorar allt; deras bedömningar kan leda till att människor blir föremål för polisiära ingripanden och berövas sin frihet. Det är alltså av yttersta vikt hur tjänstemännen i denna maktapparat utövar sin makt mot enskilda medborgare och företag.
Hittills har vi haft ringa insyn i denna stat i staten. Men nu öppnas en dörr så att man i vart fall kan kika in. Och det är inte en vacker syn.
Mikael Wokander arbetade i 37 år inom Skatteverket som taxeringsrevisor, sektionschef och specialist på rättsenheten. Nu har han skrivit en bok, Skattmasens Manifest (Efron & Dotter, 2004), som ”inifrån” riktar avslöjande kritik mot Skatteverket och delar av dess personal.
Han ger exempel som kan sammanfattas så här:
Tjänstemän på Skatteverket förföljer enskilda
företagare, diskriminerar invandrare och ljuger medvetet i domstol.
Wokander menar att skattemyndigheten började politiseras på 1970-talet. Naturligtvis i röd riktning. Precis som det vid den tiden utvecklades vad vi i dag kallar mediavänstern, utvecklades något vi kan kalla myndighetsvänstern. Wokander skriver träffsäkert:
”Det blev plötsligt möjligt att gå ut på revision hos börsnoterade företag, iförd T-tröja med texten ”Krossa kapitalismen”, sönderfallande jeans och träskor (utan strumpor).”

Wokander var verksam i Malmö. En stad där skattemyndigheten i samarbete med åklagare och polis gjort dramatiska tillslag mot de ledande företagarna, som om de vore beryktade gangsters.
Storbyggmästaren Percy Nilsson prejades av civil polis med synliga vapen i bältet på motorvägen mellan Falsterbo och Malmö, anhölls och låstes in. Sedan dröjde det sex år innan åtal väcktes.
Dan Olofsson, då huvudägare i börsnoterade Sigmakoncernen med 3 000 anställda, greps vid frukostbordet i sitt hem och vallades sedan av polis
på sitt företag inför ögonen på de anställda, anhölls och låstes in. Senare helt frikänd.

Annons
Annons
Annons