Annons
Kommentar

Jenny Maria Nilsson:Vänstern har stora problem med fakta – precis som högern

Kellyanne Conway, rådgivare till Donald Trump, som hon här framträder tillsammans med på en vip-middag med gäster som sponsrade Trumps valkampanj. Conway har blivit känd för att tala om ”alternativa fakta”.
Kellyanne Conway, rådgivare till Donald Trump, som hon här framträder tillsammans med på en vip-middag med gäster som sponsrade Trumps valkampanj. Conway har blivit känd för att tala om ”alternativa fakta”. Foto: Evan Vucci/AP

Vänstern blandar samman sak med person. Tanken att vi ska vara skeptiska mot dem som säger sig ha monopol på sanningen har slagit över i misstanken att allt tal om fakta utgår från maktanspråk. Och ­högern är inte bättre. 

Under strecket
Publicerad

”Människor är inte maskiner” skrev idéhistorikern Susanne Dodillet i en replik till Inger Enkvist, professor i spanska, sedan Enkvist efterlyst evidensbaserade metoder inom pedagogisk forskning. ”Försöken att utveckla allmänna rekommendationer och handlingsanvisningar för denna komplexa och mycket känsliga process [den pedagogiska] är både omänskliga och dömda att misslyckas”, fortsatte Dodillet.

Hon har fel, inlärning är ingen mystisk process, ingen universitetsämnenas snöflinga som smälter om man försöker kartlägga den. Ordet omänskligt är det särskilt intressanta i Dodillets argumentation, hon beskriver det som ett brott mot människan att försöka nå och tillämpa visshet angående hur vi lär oss. Evidens är hårt men människor mjuka, menar Dodillet, viktigheter går förlorade när man väger och mäter, och att stoppa in barn i effektutvärderingar kan skada dem. Det kan det och det gör det. Ju sämre pedagogiken har fungerat inom vårt skolsystem, desto mer explicita och destruktiva har utvärderingarna av eleverna blivit. Studenter granskas i tid och otid, det kritiska ögat borde flyttas från dem till skolans pedagogik och Dodillets egen forskargärning.

Annons
Annons
Annons