Vänstern har blivit den nya högern

Det belgiska fartyget Godetia undsätter flyktingar utanför Libyens kust i juni.
Det belgiska fartyget Godetia undsätter flyktingar utanför Libyens kust i juni. Foto: Gregorio Borgia/AP

Identitetspolitiken och nyliberalismen sitter i samma båt. Båda rörelserna släpar oss mot samma dåliga framtid, båda undviker att tala om ett EU där ingen behöver tigga och en värld där ingen behöver fly, skriver Håkan Lindgren.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ibland får jordens magnetfält för sig att ändra riktning. Nord- och sydpol byter plats på mycket kort tid – kort ur ett geologiskt perspektiv – som om en stor strömbrytare i jordens inre har slagit över i motsatt läge. Senast hände det för 780 000 år sedan. Nästa gång det händer kommer alla kompassnålar att peka mot söder i stället för norr, medan de föredrar att låtsas som om ingenting hade förändrats.

Lyfter man näsan från dags­debatten och betraktar planeten från lite större avstånd ser det ut som om något liknande har ägt rum inom politiken. Det borde vara den kulturkonservativa högern som försvarar identitetspolitiken medan vänstern angriper den på hundra kreativa sätt – men de ideologiska polerna har bytt plats. Under samma tid har upplysningsidealen vandrat i motsatt riktning. De framstår inte längre som progressiva utan som reaktionära, som om vi hade glömt att upplysningen var konservatismens och kolonialismens äldsta fiende.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons