Annons
X
Annons
X

Vänsterdemonstranter bussades i väg

Efter lunchtid spärrade polisen av perrongen i Rönninge sedan det kommit rapporter om bråk. Ett stort antal vänsterdemonstranter blev kvar för att visiteras. Flera av dem bussades iväg från platsen.

Foto: SCANPIX

Närmare 200 vänsterdemonstranter hölls under eftermiddagen inspärrade på pendeltågsstationen i Rönninge. Enligt polisen ska de, så fort de klivit av tåget, börjat kasta sten och smällare mot polisen.

Samtidigt hade flera hundra personer samlats på fotbollsplanen där Nätverket mot Rasism fått tillstånd att genomföra en stillastående demonstration.

150 personer ska senare tagit sig till centrala Salem där manifestationen fortsatte utan tillstånd. Enligt polisen ska allt dock ha gått lugnt till.

Annons
X

En 49-årig man som befann sig på pendeltåget berättar för SvD.se:

– Jag åkte i första vagnen, min son åkte längre bak, när vi kom fram stoppade polisen utgångarna och sa att vi inte fick gå ut. Folk började skrika och några försökte göra en utbrytning och en flaska kastades.

Då stoppades alla personer från att lämna perrongen. 49-åringen som vill vara anonym säger att han lyckades komma ut enbart för att han satt i första vagnen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är ingen skillnad på mig och de längre bak. Det är fel att de fotograferas utan någon brottsmisstanke, säger han.

  Runt 14-tiden hade två fullsatta bussar fyllts med vänsterdemonstranter, men fortfarande väntade ett stort antal personer på att visiteras för att kunna lämna perrongen. Enligt polisen handlar det totalt om närmare 250 personer.

  – Vi har gjort en selektering, de som inte deltagit i upplopp eller brutit mot maskeringsförbudet kan gå. De som begått ordningsstörning körs iväg medan de som brutit mot maskeringsförbud eller deltagit i upplopp har begått brott och kommer att rapporteras och gripas, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesman på plats.

  Ett tomt tåg lämnade vid 14.30 Södertälje för att köra norrut med de som ville ta sig tillbaka till Stockholm, en timma senare lämnade ett annat tåg för att köra demonstranter tillbaka till Stockholm.

  Enligt SvD:s reporter på plats ska polisen ha burit och släpat ombord folk på tåget. Några av demonstranterna skrek högt och kastade saker mot polisen. Det ska också varit bråkigt på tåget.

  Enligt Anders Olsson, presstalesman hos polisen, har ingen tvingats ombord.

  – Tågen fanns till för de som frivilligt ville vända hem. Vi har inte kastat eller tvingat någon ombord. Fanns det poliser ombord var det för att bibehålla ordningen. De som skulle omhändertas av oss hade vi redan bussat iväg, säger Anders Olsson

  Pendeltågstrafiken mellan Tumba och Södertälje ersattes under dagen med buss, enligt ett beslut av polisen. Vid 16.30 sattes trafiken åter igång men enligt SL stannar tåget inte i Rönninge.

  Polisen stoppade vid lunchtid på lördagen 24 militanta aktivister från Tyskland och Danmark i deras fordon på motorvägen i Albytrakten. Enligt polisen ska aktivisterna ha varit på väg mot Salem för att delta i demonstrationerna.

  Vid 14-tiden befann de sig i Nacka efter ett formellt beslut om att de skulle utvisats ur landet, uppger Stockholmspolisen.

  – Det var uppenbart att de var på väg till Salem för att ställa till med bråk, säger polisens kommenderingschef Michael Fertz till TT.

  Demonstrationerna började när en 17-årig pojke dödades av en pojke med utländsk bakgrund i Salem 2000. Sedan dess har högerextrema grupper årligen samlats till ett fackeltåg i december medan motdemonstranter försökt störa dem.

  Polisen har givit tillstånd till två demonstrationer i Salem i dag.

  Högersidans Salemfonden har fått tillstånd för fackeltåg 16—19. Nätverket mot rasism har tillstånd för en stillastående demonstration klockan 12—15.

  och TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X