Vänner med åsikter vi inte kan tycka om

Vad innebär det egentligen att tillhöra en viss grupp som man själv har valt? Sina släktingar och arbetskamrater väljer man förstås inte, dem bara får man.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vår bekantskaps- och vänkrets är däremot i de flesta fall resultatet av lång och trogen odling. Fast det finns ju sådana som min mormor, som var en mycket egensinnig dam. När hon förebråddes för att inte svara på de många brev hennes vänner sände henne efter att hon hade flyttat till en annan stad, viftade mormor bort saken genom att svara:
– Äsch, inte behöver jag svara, de vet ändå att jag älskar dem och saknar dem.
Äkta vänskap kunde hållas vid liv även utan brevväxling, ansåg mormor. Jag kom att tänka på vänskapens valsituationer när jag
i SvD:s kulturdel (29 maj) läste Pernilla Ståhls understreckare om en ny biografi över Diana Mosley, född Mitford.

Jo då, Diana var en av de berömda, eller snarare beryktade, Mitfordsystrarna som tillhörde den brittiska högadeln och som därför ansåg sig kunna göra precis vad de ville, när de ville. Diana, som gifte sig med den brittiske fascistledaren Oswald Mosley, och hennes syster Unity var hängivna beundrarinnor av Hitler och nazismen, medan den tredje systern, Jessica, brann för kommunism och deltog i det spanska inbördeskriget.
I en nekrolog över Diana (hon dog 2003) i brittiska ”The Daily Telegraph” fastslogs det att ”hennes död satte punkt för en av de knivigaste frågorna för den brittiska överklassen; hur handskas socialt med en icke ångerfull nazist?”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons