Annons

Vann kamp om bilkörning – nu är hon inlåst

För två år sedan tilläts kvinnor att köra bil i Saudiarabien. Men aktivisten Loujain al-Hathloul som drev frågan sitter fortfarande fängslad – och rättegången har skjutits upp.

– Hon vann, men har inte fått uppleva det hon kämpade för, säger hennes syster till TT.

Under strecket
Sofia Eriksson / TT
Publicerad

Loujain al-Hathloul spelade in en video när hon försökte köra bil in i Saudiarabien från Förenade arabemiraten 2014. Hon greps för tilltaget och satt fängslade i lite mer än två månader. Arkivbild.

Foto: Loujain al-Hathloul/AP/TT

Loujain al-Hathlouls syster Lina al-Hathloul (tvåa från höger) på en Pen-gala i New York i USA förra året.

Foto: Evan Agostini/AP/TT

Saudiarabien var det sista landet i världen där kvinnor inte tilläts att köra bil. Det förändrades den 24 juni 2018. Bilden är från en av de första körskolorna för kvinnor i landet och visar den då blivande körskoleläraren Nouf Saleh. Arkivbild.

Foto: Sofia Eriksson/TT

I körkortsutbildningen ingår minst två timmar av simulatorövning. Arkivbild.

Foto: Sofia Eriksson/TT

Lina al-Hathloul (till vänster) med systern Loujain al-Hathloul.

Foto: Privat/TT

Första gången hon fängslades var det för att hon försökte köra bil in i Saudiarabien från Förenade arabemiraten. Men när det flera år senare blev lagligt för kvinnor att sätta sig bakom ratten – den 24 juni 2018 – kunde Loujain al-Hathloul inte fira tillsammans med de andra som så länge hade kämpat för sina rättigheter i det konservativa kungadömet.

Drygt en månad innan det kungliga dekretet skulle träda i kraft greps hon och ett tiotal andra aktivister. Två år senare sitter al-Hathloul – en av de mest välkända saudiska kvinnorättskämparna – fortfarande inlåst i al-Hair-fängelset i Riyad.

Annons
Annons
Annons