Vanligt med barnarbete i sotarbranschen på 1800-talet

”Är det sant att barn användes som sotare på 1800-talet? Hur kunde man i så fall acceptera att pojkar utsattes för vad som måste ha varit ett för den tiden exceptionellt farligt och ohygieniskt arbete?”

Under strecket
Publicerad
Barn sotar skorstenar i Frankrike i början av 1900-talet.

Barn sotar skorstenar i Frankrike i början av 1900-talet.

Foto: IBL
Annons

Ja, det är sant. ”Sotpojkar” och ”sotgossar” nämns i svenska källor redan i början av 1700-talet, och ännu i slutet av 1800-talet var de vanligt förekommande. De fick löjligt låg lön: kost, logi, arbetskläder och en summa pengar som inte ens garanterade att de kunde äta sig mätta. Enligt lagen skulle visserligen lärlingar i hantverksyrken vara minst 14 år gamla, men inom sotarbranschen ignorerade man paragrafen. Till saken hör också att många sotgossar inte arbetade frivilligt. Ofta hämtade sotarna arbetskraft från barnhem och gjorde fosterbarn till medarbetare.

Men varför? Svar: pojkarna var små till växten. En vuxen man kunde svårligen klättra omkring inne i skorstenarna, men det var lättare för barn. Arbetet gick ut på att ”stiga och fara”, vilket innebar att pojkarna kröp in och hasade sig fram i rökkanalerna medan de skrapade och sopade bort sot. Ett alternativ var att pojken tog sig upp på taket, klättrade in i skorstenen och arbetade sig ned till sotluckan i källaren. Ett annat alternativ var att starta i källaren och sota sig upp till taket. Flertalet pojkar föredrog att börja i källaren.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons