Annons

Varnar för mat som kan ge kramp och andnöd

Krossade linfrön går nu bra att äta, om de hettas upp i vätska. Arkivbild.
Krossade linfrön går nu bra att äta, om de hettas upp i vätska. Arkivbild. Foto: Helena Landstedt/TT

Livsmedelsverket uppdaterar riktlinjerna för livsmedel som kan ge kramper och andnöd vid för hög konsumtion – och bjuder på rena helomvändningar.

Krossade linfrön är okej i vissa fall, hela bittermandlar ska helst inte ätas alls, och rå kassava stämplas med illröd varningstriangel.

Under strecket
Erik Paulsson Rönnbäck / TT
Publicerad

Rådet om att undvika bittermandel som tilltugg kan verka överflödigt, eftersom hel bittermandel smakar precis så illa som namnet antyder. Men Richard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, poängterar att framför allt barn kan få den dumma idén att tugga i sig hela bittermandlar om föräldrar glömmer dem framme.

–  Vi har inte haft det formulerat så här tydligt tidigare, utan mer litat på folks sunda förnuft. Nu säger vi – ät inte bittermandel som tilltugg, men det är okej att ha det i bakverk, säger Bjerselius, som uppdaterat riktlinjerna efter en färsk genomgång av forskningen.

Annons
Annons
Annons