Vanlig myt om mat kan göra barnen kräsna och petiga

Att barn skulle behöva en viss typ av mat stämmer inte, menar Ann Fernholm som är en av författarna bakom nyutkomna Stora boken om barn och mat.

– Barn lär sig äta det vi presenterar för dem. I Japan äter barnen fermenterade sojabönor och laxfilé till frukost, medan inuiternas barn äter fiskögon och valspäck, säger hon.

Under strecket
Publicerad
Astrid 1 år med sin pappa Mikael Ottosson i köket hemma på Södermalm.

Astrid 1 år med sin pappa Mikael Ottosson i köket hemma på Södermalm.

Foto: Tomas Oneborg
Astrid 1 år med sin pappa Mikael Ottosson i köket hemma på Södermalm. Spagetti med köttfärssås hör till Astrids favoritmat.

Astrid 1 år med sin pappa Mikael Ottosson i köket hemma på Södermalm. Spagetti med köttfärssås hör till Astrids favoritmat.

Foto: Tomas Oneborg
Astrid 1 år med sin pappa Mikael Ottosson i köket hemma på Södermalm. Att äta yoghurt med händerna går lika bra när Astrid tappat skeden på golvet.

Astrid 1 år med sin pappa Mikael Ottosson i köket hemma på Södermalm. Att äta yoghurt med händerna går lika bra när Astrid tappat skeden på golvet.

Foto: Tomas Oneborg
Annons

Byt ut gröt och puré mot riktig mat så fort som möjligt. Låt bebisen testa många olika smaker – och glöm tanken på att det skulle finnas en speciell ”barnsmak”.

De råden ger Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och doktor i molekylär bioteknik och Kajsa Lamm, logoped med inriktning på barn med ätsvårigheter, i sin nya bok: Stora boken om barn och mat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons