Annons

Väninnans död avgörande för Beauvoirs kamp

Situationen för de tre unga kvinnorna var schizofren. Å ena sidan uppmuntrades de att läsa, å andra sidan hindrades de att engagera sig intellektuellt. En ny bok om Simone de Beauvoir och hennes nära vänner ger en inblick i borgerliga flickors uppfostran och liv i Frankrike i början av 1900-talet.

Under strecket
Publicerad

I den första delen av Simone de Beauvoirs självbiografi ”Mémoires d”une jeune fille rangée” spelar en ung flicka, ”Zaza”, en viktig roll. Simone och Zaza, som egentligen hette Elisabeth Lacoin, lärde känna varandra 1918, när de började i samma katolska privatskola i Paris, le Cours Désir. Dit skickade välbeställda borgerliga familjer sina döttrar. Simone och Zaza blev snabbt goda vänner, men deras liv kom att utvecklas olika. Den begåvade Zaza gick ett tragiskt öde till mötes och dog 1929 i hjärnhinneinflammation, endast 22 år gammal. Hon hade studerat filosofi tillsammans med Beauvoir och var vid sin bortgång hemligt förlovad med den sedermera kände filosofen och medarbetaren till Jean Paul Sartre, Maurice Merleau-Ponty.

I boken Des jeunes filles exemplaires: Dolto, Beauvoir et Zaza (Hachette, 361 s), skriven av de franska litteraturvetarna Isabelle Grellet och Caroline Kruse, skildras Zazas liv som ett exempel på borgerliga flickors uppfostran och utbildning i Frankrike i början av 1900-talet. Zazas fruktlösa försök att bryta sig ur den strikt reglerade tillvaro som hennes familj bestämt för henne parallellställs med livsbanorna för två andra samtida kvinnor, Simone de Beauvoir och Françoise Dolto, vilken kom att bli en mycket känd barnläkare och psykoanalytiker.

Annons
Annons
Annons