Annons
X
Annons
X

Vanebrottslingar pressas hårdare

Ett halvår har gått sedan polisens nationella satsning mot livsstilskriminella drog i gång. Nu har för första gången 1000 av landets mesta brottslingar punktmarkerats. SvD har den unika listan över de totalt 2365 brott som landets tio mest kriminella har begått.

[object Object]
Sven Lönn är dömd för ett 50-tal brott. Om han fortsatt skulle han ha hamnat på polisens listor med livsstilskriminella. Men för två år sedan fick han nog och är i dag en uppskattad medlem i 08 Kris där han hjälper andra att byta liv. Foto: INGVAR KARMHED

När Sven Lönn såg en öppen balkong, då gick han in.

– Varje dag gick ut på att få ihop pengar. Jag har blivit dömd för ett 50-tal brott, berättar han.

Sven Lönn var exakt en sådan som polisens nationella satsning riktas mot. Totalt har han suttit tio år i fängelse i omgångar, mest för småbrott.

Annons
X

– Jag stal cyklar, gjorde inbrott, en del personrån och drogförsäljning.

För drygt två år sedan nådde Sven Lönn botten. Livet var raserat, självmordstankarna nära och han anmälde sig själv till polisen. Hissade vit flagg, som han säger. Nu är han nykter och aktiv i Kris. Men när han höll på som mest tänkte han inte alls på sina hundratals brottsoffer.

– Som hederlig människa i dag förstår jag att de blev jävligt ledsna och oroliga.

Hundratusentals svenskar utsätts varje år för totalt runt en miljon brott i den kategori som polisen kallar mängdbrott. De som står för de flesta av miljonbrotten har kallats mycket: yrkeskriminella, vaneförbrytare – och livsstilskriminella. De är en tiondel av brottslingarna, men begår hälften av alla brott, enligt Rikspolisstyrelsen.

Ett halvår har gått sedan landets 21 polismyndigheter fick uppdraget att göra något åt denna brottslighet. I en första fas har man kartlagt livsstilskriminella i hela landet – och punktmarkerat dem. Totalt har polisen fokuserat på drygt 1000 kriminella. Av dem har fram till slutet av april 444 gripits och 428 domar har fallit.

För att ge en bild av hur omfattande en individs kriminalitet kan vara lät SvD Rikspolisstyrelsen ta fram unik statistik över vilka brott landets tio mesta brottslingar har begått. Totalt är de tio dömda för 2365 brott, har varit på nära 500 rättegångar – och kostat miljontals kronor.

– De här individerna är till enormt besvär och skapar mycket otrygghet, säger Klas Johansson, länspolismästare i Halland och ansvarig för den nationella satsningen.

– Vi ska göra det allt mer besvärligt att leva det här livet.

I Halland identifierade polisen 206 livsstilskriminella, varav 36 punktmarkerades. Flera har gripits och Klas Johansson är positiv till resultatet i hela landet efter den första tiden.

– Visst har vi jobbat med vaneförbrytare tidigare, men inte på det här fokuserade sättet. Det är lite för tidigt att dra slutsatser, men det ser lovande ut.

Som ännu ett led i kampen vill nu även Rikskriminalen hänga ut efterlysta livsstilskriminella med namn och bild, liksom man tidigare framgångsrikt gjort med efterlysta grova brottslingar. Just nu ligger projektet i startgroparna och polisen håller på att ta fram ett system för hur det ska fungera.

Polisen har nu gjort en första utvärdering av punktmarkeringen av livsstilskriminella och SvD har tagit del av den. Fram tonar en splittrad, men rätt ljus, bild. Listor har upprättats i hela landet och på många håll beskriver polisen möten med socialtjänst, arbetsförmedling och ideella grupper. Arbetet ska bli till en nationell vägledning nästa år. Men redan nu är två problem tydliga:

Gratisbrotten. Livsstilskriminella släpps ofta från häkte i väntan på en plats på anstalt. Under tiden kan de begå många mindre brott gratis utan att straffas. ”Det är skamligt. Att få bukt med det är en avgörande faktor”, menar en polis.

Sekretessen. Flera pekar på att det är svårt att få information från vård och socialtjänst. ”Vi får aldrig återkoppling om socialtjänsten har startat en vårdbehandling på någon på listan”, säger en polis.

Sami Korhonen, på Södermalmspolisen i Stockholm, arbetar konkret med satsningen och har bland annat märkt att åklagarna har blivit bättre på att anhålla för mer ringa brott med hänvisning till listorna och risken för att begå nya brott.

– Nu lägger vi dessutom alla utredningar kring en person på samma enhet. Tidigare har saker trillat mellan stolarna.

Han känner väl till vilka personerna på listan är. Och varför de stjäl. Dels för att skaffa saker de själva behöver, mobiltelefoner och mat, dels för att få saker att sälja för att köpa droger.

– Det finns ett inslag av desperation. Förr eller senare åker de fast.

KARTA:
Platserna där tjuvarna helst härjar

LÄS MER:
Här begås cykelstölderna i Stockholm

Här begås cykelstölderna i Stockholm svd.se
Annons
Annons
X

Sven Lönn är dömd för ett 50-tal brott. Om han fortsatt skulle han ha hamnat på polisens listor med livsstilskriminella. Men för två år sedan fick han nog och är i dag en uppskattad medlem i 08 Kris där han hjälper andra att byta liv.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X