Annons

Vandring vinner mark hos kvinnor

Vandring är stort. Särskilt bland kvinnor. Och du behöver inte resa långt för att hitta bra ställen. Vi har träffat Ebba Loneaus och Madelene Printzsköld som avverkat Sörmlandsleden. Dessutom har vi guiden till de bästa Stockholmsnära lederna.

Under strecket
Publicerad

Vandring blir allt populärare aktivitet bland kvinnor.

Foto: KARIN GRIPBild 1 av 1

Vandring blir allt populärare aktivitet bland kvinnor.

Foto: KARIN GRIPBild 1 av 1
Vandring blir allt populärare aktivitet bland kvinnor.
Vandring blir allt populärare aktivitet bland kvinnor. Foto: KARIN GRIP

Dra ut på vandring och möt sensommaren när den är som vackrast. Värmen dröjer kvar långt in i september och naturen kring Stockholm bjuder på förnämlig vandring. Den startar vid en busshållplats nära dig och vindlar in bland skogar och kulturbygd. Stugor och ståtliga slott, lövskog och tallprydda hällemarker följs av sjöar och utsikter, myrar och böljande åkrar. Allt du behöver göra är att följa de orangea markeringarna. Enbart Sörmlandsleden serverar tusen kilometer vandring direkt från Björkhagens tunnelbanestation.

Där startade Ebba Loneaus och Madelene Printzsköld för tre år sedan. Vid midsommar i år blev de färdiga med den cirkelrunda Sörmlandsledens hela huvudsträckning. Sextiotvå etapper eller 642 kilometer via Södertälje, Katrineholm och Nyköping.

Annons
Annons

– Vi hade vandrat i Alperna och på Korsika tillsammans och ville göra något hemma också, berättar Ebba Loneaus och får bedriften att låta fullständigt vardaglig.

Frånsett en tiodagarstur i Kolmården har det mest varit dagsturer.

– Utslaget per år har vi vandrat en gång i månaden. Snöfattiga vintrar har vi hållit på ända in i november, fortsätter Madelene Printzsköld.

Dessutom har det hunnit bli vandringar i franska Pyrenéerna, Mont Blanc-massivet, Italien och Kroatien.

– När vi ska åka utomlands köper vi vandringspaket utan guide. Då får du boende och mat, plus karta och ledbeskrivning, men du vandrar på egen hand, berättar Ebba.

Ebba och Madelene är synbart rutinerade med en upprätt och effektiv gångstil, utan slängiga rörelser som kostar energi. Ganska typiska för sin sport.

Vandring är numera en fritidsaktivitet som främst kvinnor i dryga 40-årsåldern ägnar sig åt.

– För tio år sedan var det i stort sett bara män som köpte kartor för vandring. I dag är hälften kvinnor, intygar Carl Gillberg på Kartcentrum i Stockholm.

– Kvinnor vandrar helst i grupp. De vill inte bära tunga ryggsäckar och tar gärna ett glas vin till middagen, förklarar Jessica Milkéwitz på STF-fjällstationen i Storulvån, Jämtland.

Intresset för sällskapsresa med guide är tillbaka. STS-Alpresor har varit framgångsrika och lockar med dagsetapper kring egna hotell på skidorten Bad Gastein i Österrike. 60 procent av våra resenärerna är kvinnor, enligt Peter Johnsson på STS-Alpresor.

Säljargumenten för vandring i grupp är lyx och välbefinnande på fyrstjärniga hotell. Så långt från vår svenska fjällvandrartradition som det bara går att komma. Andra orsaker till den kvinnliga dominansen bland vandrarna är att lågintensiva träningsformer är populärt bland tjejer. Kanske är det rent av så att männen inte orkar. Enligt en undersökning gjord av Idrottshögskolan, Bosön, 1990 hade svenska män och kvinnor i 40-årsåldern likvärdig kondition. År 2000 hade kvinnornas kondition blivit 13 procent bättre enligt samma undersökning. Och det troliga är att gapet ökat ytterligare till kvinnornas fördel. Det räcker med att kika in på närmsta Friskis och svettis för att se könsfördelningen. Hela 69 procent av medlemmarna är kvinnor. De flesta hälsotidningarna på marknaden liksom fitnessprogram i tv har kvinnor som främsta målgrupp.

Annons
Annons

Ebba Loneaus och Madelene Printzsköld är vandrare som aktivt driver den moderna friluftstrenden och på det lite försynta vis som är så typiskt bland vandrare. Efter att ha avverkat hela Sörmlandsleden firade de med en bättre middag på Skansholmens sjökrog som ligger längs en av de sista etapperna.

– Just nu har det uppstått ett litet tomrum. Vi vet inte riktigt var vi ska fortsätta. Vad tror du om Roslagsleden?

Så planerar du en lyckad vandring

  • Vandring till skillnad mot promenad kräver planering. Skaffa Lantmäteriets gröna terrängkarta i skala 1:50 000. Bedöm avståndet genom att räkna antalet rutor som leden passerar, varje ruta är en kilometer. Eftersom ledernas exakta dragning ändras ofta bör du även komplettera med en specifik ledbeskrivning.
  • Vandring går långsamt och tar tid. Dryga tre kilometer i timmen är en normal hastighet. Ovana vandrare brukar vara helnöjda efter en mil.
  • Rejäla skor med vridstyv sula är en förutsättning, särskilt om du är tung och ovan. Löparskor är bra för löpare.
  • Kolla SL:s linjekartor och betrakta taxi som ett smart alternativ om du vill avsluta med pendeltåg eller parkerad bil.
  • Tidig morgon bjuder på vackra landskap. Medljus gör landskapet ännu vackrare. Vandra därför gärna mot norr.
  • Ta med både mat och dryck. Ät ofta. Låt magen styra, inte klockan.
  • Elda inte. Vi är många som delar på den Stockholmsnära naturen och brasan från igår är bara skitig.

Gunnar Andersson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons