Annons
X
Annons
X

Vända på köttet tyngsta jobbet?

Hon diskar, städar och tvättar. Hon gör det i fläckfria kläder med stort leende på läpparna. Välkammad, perfekt sminkad.

Ett barn kommer in i köket. Ungen är smutsig men det gör ingenting, kvinnan skakar lite på huvudet och tar fram mirakeltvättmedlet som trollar bort alla fläckar. Reklamen avslutas med en utzoomning av det röda huset med vita knutar. Eller med att kvinnan förnöjt håller upp mirakelmedlet framför kameran. Eller att den dittills frånvarande mannen dyker upp för att komplettera familjebilden.

Jag blir lika förbannad varje gång. Varför är det nästan alltid kvinnor som tar hand om hushållssysslorna i reklamens värld? Har vi inte kommit längre? Det är 2010!

Annons
X

Ett pressmeddelande från TCO ger mig svaret. Nej, vi har inte kommit längre. Reklamen speglar verkligheten. Enligt en undersökning fackförbundet låtit göra anser nästan tre av fyra kvinnor att de tar huvudansvaret för hushållet under semesterveckorna. När man ställde samma fråga till männen ansåg var tredje att de tar huvudansvaret för tvätt, disk, städning och dylikt.

I stället säger sig tre av fyra män stå framför grillen mot knappt var femte kvinna.

Känner ni igen det där sista? Jag gör det. Kvinnorna gör sallad, dukar, ställer fram allt som behövs, fixar och donar. Samtidigt står männen vid grillen och tittar på köttbiten med grilltången i ena och ölen i andra handen. Den största ansträngningen är att vända på köttbiten. När det sedan är dags för att sätta sig till bords och avnjuta måltiden är det grillmästaren som får all cred.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mannen vänder på köttbiten, kvinnan gör allt jobb – och det är han som anses vara duktig. Det paradoxala är att det oftast är kvinnor som ger honom beröm – han hjälper ju till.

  Det är lätt att falla in i könsrollerna i vardagen, de har ju trots allt präntats in under en väldigt lång tid. Jämställdheten är inte självklar. Man måste jobba hårt för den och påminna sig själv att man inte vill leva i reklamens värld.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X