Annons
X
Annons
X

”Vänd tillbaka barnvagnen”

GENSVAR. Åtskilliga berättelser har kommit till Idagredaktionen om en barndom där anknytningen mellan barn och föräldrar inte fungerat, men också goda exempel. Här är läsarnas berättelser. Vi börjar med författaren Anna Wahlgren, vars sova-hela-natten-kur kritiserades i artikeln om nära föräldraskap.

Fysisk närhet är inte detsamma som emotionell närhet. Det vet alla som ägnat sig åt kroppsliga aktiviteter tillsammans med någon utan att känna kärlek. Den emotionella närhet vi alla är livsberoende av är vaken. Den är ömsesidig, klarögd och varm; den är aktiv.

På natten agerar man fysiskt skyddsrum, om och när man samsover med små barn. Att man med sin fysiska närvaro agerar skyddsrum, som i krig, förmedlar ingen emotionell närhet eller trygghet till barnet. Det förmedlar ett mer eller mindre konstant krisläge.

Och det är därför små barn, som läggs att sova i föräldrasängen, förväntar sig att mamma eller pappa ska ligga där också. De får inte smita därifrån. De ska vara och förbli levande sköldar mot faran som hotar.

Annons
X

Att ”våga lyssna till sitt barns signaler” betyder inte bara att uppmärksamma dem. Man måste också kunna tolka dem på ett för barnet tillfredsställande vis, så att man kan agera utifrån vad som ligger i barnets intresse, vilket inte alltid är detsamma som ens eget.

Barnets behov av fysisk och emotionell närhet ska tillfredställas på dagen. På natten är det barnets lika livsnödvändiga som allmänmänskliga behov av lugn och skön, ostörd, fredad och säker sömn, som ska tillfredsställas.

Barnets sömn är barnets egen. Den är helig, och det är hög tid att den äntligen respekteras.

Anna Wahlgren

Nuförtiden verkar avståndet mellan förälder och barn öka redan när barnen är spädbarn. Titta bara på alla barnvagnar där barnen ligger eller sitter framåtvända. De får mig att tänka på älgkon som stöter bort sin ettårskalv. ”Iväg med dig, jag vill inte veta av dig!” Vill inte mammor veta av sina barn längre, titta på dem, njuta av dem medan dom ännu är små?

Finns det något ljuvligare än att ha ögonkontakt med sin lilla telning och locka fram ett leende? Att spädbarn har ögonkontakt med modern viktigt för barnets inre trygghet. I en framåtvänd vagn blir det stackars barnet förvirrat och känner sig utstött ur gemenskapen.

Peter Hylmö

Jag är enda barnet och har två hängivna föräldrar. De älskar mig högt och jag respekterar dem tillbaka - även om jag nog kan önska livet ur dem ibland. Tyvärr höjde de mig till skyarna lite för mycket och jag trodde att jag var något alldeles extra ända till jag var i 20-årsåldern. Å andra sidan har jag i dag både god självkänsla och gott självförtroende. Jag blev sedd och bekräftad och behandlad som en människa - inte som en vuxen, utan som en individ.

Idag försöker jag göra lika med mitt barn, se henne, respektera henne och hela tiden ge henne möjlighet att ta ansvar på lagom nivå. Men jag skryter inte om hennes höga intelligens inför andra när hon hör på. Att visa henne att man kan leva lycklig är den största glädjen i världen och jag gör det tillsammans med min man.

En glad mor

Jag är själv adopterad och reagerade mycket positivt på det föräldrapar som  artikeln (17 mars) handlade om. De viker inte undan utan har insett själva och med professionell hjälp hur viktig anknytningen till barnet är.

Jag har under hela min uppväxt alltid varit sedd och bekräftad av mina föräldrar. Framförallt har de outtröttligt, tålmodigt och kärleksfullt fått mig att känna mig älskad och önskad. Om och om igen. Jag har aldrig tvivlat på att mina föräldrar ville ha mig. Jag har alltid varit en självklar familjemedlem och samtidigt också alltid vetat att jag är adopterad och allt det fina som det innebär.

Tack vare mina fantastiska föräldrar och deras kärlek och bekräftelse är jag idag en trygg och lycklig kvinna.

Nina Hagdahl

Jag blir både ledsen och arg när jag läser artikeln (om nära föräldraskap den 12 mars). Hur många dåliga samveten vill dessa skapa med denna filosofi?

Ser de inte kopplingen mellan en mors välbefinnande och ett barns harmoni? Det handlar inte bara om ”att inte stå ut med att någon ligger och sparkar på dem under natten.” Det finns ett klart samband mellan brist på sömn och oförmåga att ge barn anknytning. Det behövs inga studier för att förstå, bara sunt förnuft.

Jag har sett den beskrivna metoden på nära håll, och är mycket glad över att mina döttrar valt en ett annat sätt, vilket även inkluderar Anna Wahlgrens Sova-hela-natten-kur. Jag är lycklig mormor till två flickor som får all kärlek och närhet de kan få av sina utvilade föräldrar.

Modern mormor

Mer om Barn & Unga svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X