”Alla hovrätter har fel”

Christer van der Kwast var åklagare i Quick-rättegångarna. Hittills har Thomas Quick, numera Sture Bergwall, friats från två mord och fått resning i flera fall. – Resningsbesluten är tunna som vatten, säger van der Kwast som inte tycker att han gjorde fel under rättsprocessen.

Under strecket
Publicerad
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
Annons

Som åklagare och förundersökningsledare var Christer van der Kwast ytterst ansvarig för alla förhör som gjordes med Thomas Quick. Han har i efterhand anklagats för att inte ha presenterat en objektiv bild av rättsfallen inför tingsrätten. När Quicks erkännande nu faller finns det inte tillräckligt med bevis för att kunna ta målen till åtal igen, anser de åklagare som gått igenom resningsansökningarna och lämnat besked så här långt. I två fall har därför Sture Bergwall friats från misstankarna om mord.

Till SvD säger Christer van der Kwast att han ser allvarliga brister i de resningsansökningar som lämnats in till hovrätten. Han har själv försökt skicka in kompletterande dokument, men eftersom han inte längre är part i målet får han inte yttra sig. Han är också kritisk till att det inte har blivit några nya rättegångar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons