Annons
X
Annons
X

Välvilligheten som förolämpar muslimer

Det dröjde inte innan vittnesmålen kom, som sade att major Nidal Malik Hasan ropade
Allahu akbar! under den skottlossning som dödade 13 och skadade 30 andra amerikanska soldater vid armébasen Fort Hood.

I medierapporteringen hette det dock att ”fortfarande finns det ingen förklaring”. ”Oron för att det rörde sig om ett terrordåd”, fick man veta, ”avskrevs snabbt”. Jag anger inte några särskilda källor, eftersom många skrivit på samma sätt, och det är tendensen som är problemet.

Nu när ytterligare några dygn passerat har indicierna hopat sig. Inte bara har Hasan kopplingar till en moské i Virginia där en alQaida-trogen imam under 2001 höll hov för några av flygplanskaparna från den 11 september. Och inte bara ska han nyligen ha försökt att etablera kontakt med radikala islamister på internet. Han har dessutom hållit föredrag för chockade kollegor om hur väpnad tjänstgöring i den amerikanska armén skulle strida mot islam, med en religionstolkning som svårligen kan betraktas som annat än rent islamistisk.

Annons
X

”Vi älskar döden mer än ni älskar livet” stod det i slutet av hans PowerPointpresentation.

”Låt oss inte dra några förhastade slutsatser” sade president Barack Obama i en tidig kommentar till massakern. Och visst är det rimligt att journalistkåren ställer alla de viktiga frågorna om diskriminering, mobbning, stress eller andra faktorer som kan få en soldat att flippa ur. Men betyder det att man ska avfärda de tecken som uppenbart tyder på att Hasan har haft ideologiska skäl till morden?

Orsaken till att medierna ibland rapporterar på det här viset är att presskåren inte vill underblåsa rasistiska fördomar, och inte vill trampa muslimer på tårna.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det sker i högsta välvilja, och kan tyckas motiverat då det ju förekommer förföljelser av muslimer. Men effekten blir den motsatta. Om jag vore muslim skulle jag känna mig förolämpad.

  Den som menar att utropet Allahu akbar inte betyder något i sammanhanget antyder samtidigt att detta är fullt normalt muslimskt beteende. Men det är det inte, som alla vet. Vanliga muslimer är inte islamistiska mördare.

  Resultatet av den ”välvilliga” nyhetsrapporteringen är att läsarna aktivt vilseleds, och att vanliga hederliga muslimer klumpas ihop med våldsverkare.

  Är det inte så rasister jobbar?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X