Valutaoro får guldpriset att skjuta i höjden

Under strecket
Publicerad
Annons

OSLO I valet mellan dollarns ekonomiska problem och eurons politiska problem väljer många investerare guld i stället. Den senaste tiden har guldpriset brutit sin koppling till dollarn och stiger mot bägge valutorna.
Guldpriset nådde sin högsta nivå i förhållande till euro någonsin på måndagen, 356 euro per uns (ungefär 32 gram). Jämfört med schweizerfranc låg den på den högsta nivån sedan april 1994.
I japanska yen har inte priset varit högre sedan augusti 1992 och guldet var bara tre pund från att slå den högsta noteringen i brittiska pund på nio år.
Tidigare i år har det framför allt varit silver som varit investerarnas favorit. Nu är det guld som lockar till sig flest köpare.
I går låg guldpriset på 427 dollar per uns, efter att det som högst var över 432 dollar under måndagens handel i New York.
En viss vinsthemtagning är naturlig efter en snabb uppgång. Men antalet säljare var ändå begränsat.
Nyheten om att finansministrarna i G 8-länderna blivit överens om skuldavskrivningar för de 18
fattigaste länderna i världen, utan att guld ska säljas från den internationella valutafondens reserver har också lyft priset.
Tidigare har guldpriset påverkats kraftigt av dollarkursen. När dollarn har fallit har guldpriset gått upp. Under fyra år har bandet mellan guld och dollar varit mycket starkt. Men de senaste dagarna har det bandet brutits. Guldpriset har stigit trots att dollarn gått upp. När dollarn ökar i värde blir det dyrare för köpare i andra länder.
Det är bara en tidsfråga innan guldet testar rekordnivåerna från årsskiftet, tror flera analytiker. Den 2 december 2004 låg guldpriset på 458,70 dollar per uns, den högsta nivån på 16 år. Under en kort spekulationsvåg i början av 80-talet kom guldpriset upp i mer än 800 dollar per uns.
Guldpriset ökar vanligtvis under perioder med hög inflation, eftersom det finns en begränsad mängd av metallen. En riktig ”bull-marknad” för guld blir det först när dess värde stiger mot alla valutor samtidigt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons