Valutakriser skakar om tillväxtekonomier

Indonesiska valutan rupiah har blivit allt billigare sedan lirakrisen i Turkiet och nu senast raset i Argentina fått investerare allt försiktigare. Arkivbild.
Indonesiska valutan rupiah har blivit allt billigare sedan lirakrisen i Turkiet och nu senast raset i Argentina fått investerare allt försiktigare. Arkivbild. Foto: Tatan Syuflana

När tillväxtmarknadernas valutor rasar av rädsla för att lirakrisen sprider sig riskerar fler ekonomier att påverkas. Skulle situationen i Turkiet förvärras väntas även den svenska kronan att drabbas, enligt SEB.

Under strecket
TT TT
Publicerad
Annons

Det är skakigt för tillväxtmarknaderna. Investerare ser i skuggan av Turkietkrisen och raset i Argentina allt oroligare på utvecklingen i länder som Indonesien och Sydafrika, vars valutor fallit kraftigt på senare tid.

Marken gungar särskilt för den indonesiska valutan rupiah som i dagarna sjunkit till den lägsta nivån på tjugo år gentemot dollarn. De röda siffrorna återfinns även i Sydafrikas rand som rasat med närmare 10 procent hittills under 2018.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons