Annons
X
Annons
X

VALU: De borgerliga vinner valet

Det borgerliga blocket ser ut att bli valets vinnare. I SVT:s vallokalsundersökning får de borgerliga partierna 49,1 procent av rösterna. De rödgröna får 45,1 procent. Men samtidigt ser det ut att bli ett helt nytt parlamentariskt läge, när Sverigedemokraterna enligt undersökningen kommer in i riksdagen och blir vågmästare.

HISTORISKA DÅLIGT VAL AV S – SD BLIR VÅGMÄSTARE

Omkring 12 000 väljare i 120 olika vallokaler har svarat på SVT:s fråga om vilket parti de röstat på. Enligt undersökningen får det borgerliga blocket 49,1 procent och de rödgröna 45,1. Sverigedemokraterna blir vågmästare med 4,6 procent – plus 1,7 procentenheter jämfört med valet 2006.

– Kvällens rysare är Sverigedemokraterna, säger Sören Holmberg, statsvetare och valexpert på SVT.

Socialdemokraterna får 30,0 procent, Vänsterpartiet får 6,1 procent och Miljöpartiet 9,0 procent. På den borgerliga sidan får Centern 7,1 procent, Folkpartiet 7,2 procent, Kristdemokraterna 5,7 procent och Moderaterna 29,1 procent.

Annons
X

Övriga partier får 1,2 procent.

För Socialdemokraterna ser därmed valet ut att bli de sämsta på flera decennier. Inte sedan 1914 har partiet fått ett lägre resultat i ett riksdagsval, enligt SVT. Jämfört med förra valet 2006 minskar partiet med 5,0 procentenheter om resultatet står sig.

Men resultatet är långt ifrån säkert. Enligt statsvetaren och valexperten Sören Holmberg finns en felmarginal på två procentenheter för blocken och på tre procentenheter för partierna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det här är absolut inte ett slutresultat, utan en tendens om vad vi har att se framemot under kvällen, sade Sören Holmberg tidigare ikväll i SVT:s valvaka.

  Att det inte går att dra några säkra slutsatser från vallokalsundersökningen visar också resultatet från förra riksdagsvalet. Då fick till exempel Socialdemokraterna 4,2 procentenheter lägre resultat i VALU än när rösterna var färdigräknade.

  På samma sätt fick Vänsterpartiet 1,3 procentenheter bättre i VALU än i det färdiga valresultatet och Folkpartiet 0,8 procentenheter bättre i VALU än när rösterna var färdigräknade.

  – Det här är en undersökning, inte ett valresultet, sade Sören Holmberg i SVT:s valvaka.

  Precis innan SVT:s vallokalsundersökning publicerades presenterade också TV4 sin opinionsundersökning som genomförts under dagen.

  TV4 har under dagen telefonintervjuat 1 900 personer om hur de röstat i riksdagsvalet. Enligt tv-kanalen är undersökningen lika tillförlitlig som SVT:s vallokalsundersökning som presenteras klockan 20.

  Enligt undersökningen får det borgerliga blocket 48,2 procent och de rödgröna 46,2. Samtidigt blir Sverigedemokraterna vågmästare med 4,1 procent.

  Moderatarna får 27,2 procent, Folkpartiet 6,9, Centern 7,0 och Kristdemokraterna 7,1 procent. Samtidigt får Socialdemokraterna 32,7 procent, Vänsterpartiet 5,9 och Miljöpartiet 7,8 procent.

  Undersökningen är dock långt ifrån säker och ska ses som en opinionsundersökning – inte ett färdigt resultat.

  – Det är en undersökning där vi intevjuat ett urval, så det finns alltid en osäkerhet. Men vi har tidigare varit framgångsrika med de här undersökningarna och förra valet blev felmarginalen under en procentenhet per parti, säger Arne Modig på Novus i TV4.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X