Annons

Valter Mutt svarar Henrik Sundbom

Valter Mutt.
Valter Mutt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Med anledning av ledaren Vänstern döv inför larm om antisemitism, har följande replik inkommit från Valter Mutt. Henrik Sundbom svarar Mutt.

Under strecket
Publicerad

Henrik Sundbom skriver på ledarplats i SvD den 10/8 att ”…planerar den tidigare MP-toppen Valter Mutt ett samarbete med Nätverket för bankreform, antisemiter som spårar all världens problem till judars makt i finansvärlden”. Svenska Dagbladet har på goda grunder ställning som en europeisk kvalitetstidning, kännetecknad av fördjupande och hårt faktagranskade reportage och analyser. Desto mer anmärkningsvärt att tidningen på sin ledarsida låter publicera rena fake news om att undertecknad skulle ha planerat samarbete med Nätverket för bankreform och varit undfallen gentemot antisemitisk rappakalja om ”judars makt i finansvärlden”. Jag har aldrig haft – eller planerat – något samarbete med detta nätverk. Den enda ”grund” för Henrik Sundboms barocka beskyllningar är ett torgmöte för flera år sedan dit jag bjöds in för att tala om mitt arbete i riksdagen för reformering av vårt finansiella system, men där jag avböjde att medverka i samma ögonblick som jag fick klart för mig att personer med antisemitiska värderingar också skulle delta.

Med guilt by association går det att ”bevisa” nästan vad som helst, exempelvis att Churchill egentligen var stalinist eftersom han under andra världskriget samarbetade med Stalin mot Hitler. Eller att vi som vill reformera finanssektorn så att den på nytt blir en tjänare åt den övriga ekonomin, istället för tvärtom, i själva verket är antisemiter eftersom det även finns antisemiter som intresserar sig för reformering av bankväsendet, låt vara från helt andra utgångspunkter. SvD:s mångårige medarbetare Andreas Cervenka hör för övrigt till mina främsta inspirationskällor när det gäller att formulera alternativ till dagens dysfunktionella och av återkommande kriser präglade finansiella system.

Annons
Annons
Annons