Annons
Recension

The last of usVälsvarvat hantverk

”Uncharted”-utvecklarna Naughty Dog har förädlat sin berättarteknik. Med briljant manus, visuell fulländning och förstklassigt röstskådespeleri förmedlar ”The last of us” en rörande historia, där 14-åriga Ellie är stjärnan.

Under strecket
Publicerad

”The last of us”.

Foto: NAUGHTY DOG Bild 1 av 4

”The last of us”.

Foto: NAUGHTY DOG Bild 2 av 4

”The last of us”.

Foto: NAUGHTY DOG Bild 3 av 4

”The last of us”.

Foto: NAUGHTY DOG Bild 4 av 4

Utvecklarna Naughty Dog ligger bakom några av de mest hyllade spelen på Playstation 3: ”Uncharted 2” och ”Uncharted 3”. Det var fartfyllda, spektakulära matinéäventyr med snärtiga dialoger, trovärdiga karaktärer och ett filmiskt kameraarbete som sömlöst överbryggade gapet mellan filmsekvenser och spelande. Nu tar Naughty Dog sin mästerliga berättarkonst ett steg längre i ”The last of us”. Fokus har förflyttats, från lättsamt äventyr till allvarlig postapokalyptisk överlevnadshistoria.

Tjugo år efter att ett svampvirus förvandlat större delen av världens befolkning till själlösa monster, det här spelets version av zombier, tvingas överlevarna i nordöstra USA leva i små militärkontrollerade samhällen. Det handlar specifikt om Joel, en surmulen medelålders man, som åtar sig att eskortera den 14-åriga Ellie till en rebellgrupp bortom militärzonens relativa trygghet. Deras relation är länge avig och tafatt, mycket på grund av Joels vresiga attityd och envisa bitterhet, men de utvecklar långsamt en förståelse för varandra.

Annons
Annons
Annons