Annons

Torbjörn Elensky:Välståndet växer ur öppenheten

Författarna till boken ”Why nations fail” ger ett skenbart enkelt svar på en svår fråga. Det är de slutna strukturerna i slutna samhällen som leder till ojämn fördelning av rikedomar och allmän orättvisa. Torbjörn Elensky har läst en tankeväckande bok.

Uppdaterad
Publicerad

En sensation inträffade i Zimbabwe i januari 2000. Man skulle äntligen dra en vinnare i ett stort nationellt lotteri. Högsta vinsten var 100 000 Zimbabwedollar. Spänningen stod på topp. Ceremonimästaren drog den vinnande lotten. Och högsta vinsten gick till Hans Excellens Robert Mugabe! Såklart behövde han egentligen inte pengarna, han hade just höjt sin och sitt kabinetts löner med 200 procent, men den här vinsten visade verkligen med allt önskvärt eftertryck att ödet själv stod på presidentens sida. Eller så visade den bara att landet var korrupt.

Världen är orättvis, det är nog de flesta överens om. Frågan är varför den är det. Är det naturen som lagt grunden för orättvisorna genom att skapa oss människor olika begåvade? Är det kulturerna eller religionerna som håller somliga i fattigdom medan andra blir rika? Kanske klimatet är ansvarigt, och vår duktighet i den nordliga hemisfären beror på att det är så kallt här att vi inte har något annat val än att jobba och slita och vara förutseende så att vi inte svälter ihjäl om vintrarna, medan söderns lyckligare folk kan dansa och vila i trygg förtröstan om att det alltid finns fler bananer och kokosnötter om man skulle bli hungrig?

Annons
Annons
Annons