Annons
X
Annons
X

Valspurten blir en superrysare

Sex veckor före valdagen har de borgerliga partierna ett fortsatt övertag i väljaropinionen. Men ledningen är skör. Det skiljer bara 200000 väljare mellan blocken inför den rysarduell som valrörelsen kommer att bli fram till avgörandet 19 september.

(uppdaterad)
Foto: SVD GRAFIK

I den sista Sifon före sommaren gick regeringspartierna för första gången på nästan fyra år förbi den rödgröna oppositionen och uppvisade en ledning med 48,4 procent mot 45,6 procent. Nu när sommaren är avklarad och den verkliga valruschen ska sätta in kommer en bekräftelse på övertaget för alliansen i SvD/Sifos första augustimätning. Skillnaden är nu 3,3 procent mellan blocken där de borgerliga har 49,3 procent mot 46 procent för de rödgröna.

Innan man drar för stora växlar på det ska man minnas att inga säkra förändringar har inträffat sedan junimätningen. Man kan säga att väljaropinionen legat still i nästan två månader trots alla politiska utspel och inte minst moderate arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorins avgång mitt under Almedalsveckan i början av juli.

Dessutom är inte ledningen för regeringspartierna statistiskt helt säker. För båda blocken finns en felmarginal på 2,8 procent och drar man det till sin spets kan antingen de rödgröna fortfarande ha en fördel eller så har alliansen en klar egen majoritet.

Annons
X

Det man däremot kan slå fast så här 42 dagar före målgången är att valspurten kan bli gastkramande. Det finns inget utrymme för misstag och mobiliseringen är helt avgörande.

–Men man kan ändå utläsa att Socialdemokraterna och Mona Sahlin inte lyckats repa sig under sommaren. De ser ut att göra ett sämre resultat än 2006 som ansågs vara ett katastrofval inom socialdemokratin, nu är siffran historiskt låg och de är inte ens största parti längre. Dessutom är de inte särskilt bra på att valspurta, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar.

Socialdemokraterna måste bli bättre på att nå fram till männen och de äldre, men allra mest komma i kontakt med storstadsväljarna igen. Omvänt behöver de borgerliga partierna försöka närma sig kvinnorna och de unga där de rödgröna har ett starkt stöd på en bra bit över 50 procent.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –För Alliansen är läget inte alldeles lätt. Man måste dels sitta lite still och låta det sjunka in bland väljarna att man har en bra sits inför valet, dels vara noga med att inte göra några fel och skrämma bort väljare, säger Toivo Sjörén.

  Mindre partier brukar vara duktiga på att valspurta, då ökar deras exponering. Det kan vara en tröst för partier som Centern, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna som annars fortfarande ligger nära riksdagsspärren.

  Sverigedemokraterna balanserar på själva fyraprocentsspärren och med den felmarginal som finns är de antingen under spärren eller klart över den. Men skulle denna tidiga augustimätning bli valresultat kommer SD att ta sig in i riksdagen med minsta möjliga marginal och samtidigt bli tungan på vågen mellan blocken. De borgerliga är störst, men kan inte bilda en egen majoritetsregering.

  –Samtidigt vet vi att de unga männen som är SD:s starkaste grupp också är svårast att mobilisera. Många av dem avstår från att rösta, påpekar Toivo Sjörèn.

  I en valrörelse kommer alltid överraskningar som ingen kan förutse och historiskt rör sig partierna ganska mycket de sista veckorna före ett val.

  I valrörelsen 2006 var Moderaterna det parti som det svängde mest för med 4,7 procentenheters skillnad mellan högsta och lägsta resultat. Därefter kom Folkpartiet med 4,3 procent, Socialdemokraterna med 2,8, Centern och Miljöpartiet med 2 procentenheter vardera och Kristdemokraterna med 1,5.

  Som om inte det var nog för att göra höstens val rafflande kan man också se att väljarna bestämmer sig allt senare. Vid valet 2006 väntade en femtedel av väljarna till sista veckan innan de bestämde sig och 6 procent gjorde sitt val först på själva valdagen.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SVD GRAFIK Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X