Annons

RockyVälspelat om samtiden som politisk boxningsarena

Sofia Ledarp i ”Rocky”.
Sofia Ledarp i ”Rocky”. Foto: Ola Gaverth

Sofia Ledarp spelar på liv och död från försiktig artighet till ren förtvivlan. Teatern under bron är en scen där man tolkar korta, raka texter. Detta år ges den danska succén ”Rocky” som mer handlar om samtidspolitik än boxning.

Under strecket
Publicerad

Förlorarna. Böcker, filmer och tv-serier vimlar av dem: männen, för det är nästan alltid män, som står ensamma på samhällsbotten – men klättrar, segrar och vinner flickan och en säck med pengar. Bröderna Grimm går igen, och igen. Alla har vi en del av oss som jublar när en utslagen får revansch. Vi är ju alla humanister och älskar att heja på en loser, och därmed visa hur goda vi är.

Jag har aldrig sett någon av alla åtta filmer om Rocky Balbao, boxaren som i Sylvester Stallones gestalt om och om igen slår världen med häpnad. Några bilder här, en filmsnutt där som fått mig ana att filmserien är en modern saga där Rocky slåss för sitt land, mot girighet och obehagliga ryssar samt står för eviga värden och trofast kärlek. Dansken Tue Biering har däremot sett filmerna och han har skrivit en monolog om titelrollen. ”Rocky – förlorarens återkomst” heter den och den första uppsättningen (skapad av Biering själv) vann det stora, danska teaterpriset Reumert 2018.

Annons
Annons
Annons