Annons
Recension

CockfightVälspelad och intim nattlig queerteater

Christer Fant, Albin Flinkas, Patrik Hont liggande) och Vanna Rosenberg i ”Cockfight”.
Christer Fant, Albin Flinkas, Patrik Hont liggande) och Vanna Rosenberg i ”Cockfight”. Foto: Petra Hellberg

Brittiska ”Cockfight” har haft stor framgång. Nu spelas detta triangeldrama om sexualitet och makt som natteater på Kafé Klara. Lars Ring ser en god blandning underhållning och allvar.

Under strecket
Publicerad

Klara soppteater flyr då och då dagsljuset, lunchträngseln och sin allmänt trivsamma anda för mer nattliga äventyr. Nu är det dags igen. Edward af Sillén, som sakta men säkert bygger upp en position inom svensk teater, har översatt och regisserat kammardramat ”Cockfight” – som kan översättas till tuppfäktning men som också har fler, mer sexuella och manligt testosteronstinna undertoner. Ja, ni begriper.

Britten Mike Bartlett har haft stor framgång med sin pjäs, vars originaltitel kort och gott är ”Cock”. Pjäsen handlar om John, som är ensam på scenen om att bli nämnd vid namn. Han lever samman med en man, men träffar en kvinna. Det pjäsen handlar om är främst hur meningslösa och destruktiva etiketter kan vara men också om hur alla relationer innehåller positionsspel. Tillsammans med sin man, som är förmögen, verbal och manipulativ, är John en passiv yngling som ofta känner sig dum. Med den kvinna han möter är han jämlik. Hon beundrar honom och ser alla hans många fördelar.

Annons
Annons
Annons