Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

Henrik IV Välspelad Henrik IV mellan plikt och lust

Gräsgården i Vadstena är en magisk spelplats. Lars Ring har sett en ”Henrik IV” som imponerar stort.

Isa Aouifia, Per-Johan Persson, Inga Onn, Andreas Forner Lindal i "Henrik IV" i Vadstena.
Isa Aouifia, Per-Johan Persson, Inga Onn, Andreas Forner Lindal i "Henrik IV" i Vadstena. Foto: Patrik Persson

Henrik IV

Genre
Teater
Regi
Pontus Plænge
Medverkande
Gunilla Orvelius, Andreas Forner Lindal, Per-Johan Persson, Astrid Kakuli, Alexander Ohakas, Inga Onn, Isa Aoifia, Jan Tiselius, Dasha Nikiforova, Erik Hesselstrand m fl
Var
Shakespeare på gräsgården, Vadstena
Text
William Shakespeare

Övers: Per Lysander Kostym: Evalina Hedin, Åsa Norman

Det är som vanligt väldigt speciellt. Vinden från Vättern. Orgelackorden från kyrkan. Kajorna som återvänder till sina nattläger. Shakespeare på gräsgården firar jubileum. Under två decennier har en tapper trupp blivit vuxna medan man spelat på gräset mellan Bjälbopalatset och Birgittakyrkan.

Det är ett mirakel. Några brädor på en skärva grönt mellan ett tungt arv av kalksten och historia. En magisk plats med suverän akustik där man med knappa resurser spelat just som när det begav sig. Alltså: att peka på den ljusa kvällen och påstå att det är natt. Att låta tio unga amatörer föreställa arméer. Och, viktigast, att totalt lita på det fiktiva universum texterna skapar.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  SPG har vuxit och blivit en viktig sommarscen för Shakespearetexter av alla slag. Här har också människor vuxit, liksom mod. Att spela ”Henrik IV” är ingen enkel sak. Det är en pjäs som kräver att man tar alla delar på allvar, en pjäs fylld av möjligheter, och många roller med många ansikten.

  Annons
  X

  Här försöker en gammal man rättfärdiga maktutövning med religion. En son som vägrar att vara lojal och istället gör uppror – genom att söka sig till utsvävningar. Detta med en tjock vivör som har karaktären av Mefistofeles. Till sist övergår skeendet till en situation där ynglingen tvingas välja sida.

  Shakespeares krönikedrama ”Henrik IV” är en pjäs som man kan vrida och vända på. Stycket handlar om fäder och söner, om uppror och succession. När Henrik V till slut blir kung och han väljer bort sin radikala ungdom segrar han då över sig själv, eller förlorar han något väsentligt? Tar en patriarkalt hierarkisk struktur över honom och förvandlar honom till maskin? Eller vinner kraften att agera, att ta ansvar?

  SPG har alltid varit mån om att ifrågasätta könsegenskaper och strukturer. Så spelar nu Gunilla Orvelius kung Henrik IV: mannen som plågas svårt för att rättfärdiga sin krona. Hon gör honom till en böjd man, men ännu fylld av en kraft som verkar utgå från alla skavsår makten innebär. Hon gör honom med en liksom frustrerad energi som imponerar stort, och biter.

  Sonen Henrik, som snart ska få ordningstalet V, spelas av Andreas Forner Lindal som en charmig spoling som aktivt flyr makten och söker sig en annan fadersgestalt, Falstaff. Begäret efter makt korrumperar Henrik, förvandlar honom till is. När han bryter med Falstaff är det en tragedi vi ser. Inte därför att Falstaff, utmärkt bullrigt spelad av Per-Johan Persson, är värd vår respekt utan därför att makten här blir synonym med känslokyla.

  Texten innehåller ännu ett temperament: Hotspur – krigarsonen som alltid är utom sig av raseri. Astrid Kakuli gör honom till ännu en igenkännbar roll. En terrorist, helt enkelt. En som är beredd att offra allt på grund av att han är totalt alienerad. Han har ingen värld. Han är livsfarlig.

  ”Henrik IV” är svensk sommarteater med allt vad det innebär. Energin varierar, men detta år visar ändå Pontus Plænges regi och ensemblen att man också kan spela psykologisk teater. Att man med bred spelstil och publikt tilltal också med små medel kan visa hur aktuell pjäsen är. Andreas Forner Lindal gör prins Henrik till en Hamlet – en som petrifieras istället för att dö. Han börjar korståget mot Jerusalem för att befästa sin makt.

  Tiden går igen, där på gräsgården. Det är ett mycket värdigt jubileum.

  Annons

  Isa Aouifia, Per-Johan Persson, Inga Onn, Andreas Forner Lindal i "Henrik IV" i Vadstena.

  Foto: Patrik Persson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X