FångenVälskrivet – men väl långt och tjatigt

Roland Poirier Martinsson är doktor i filosofi vid Lunds universitet och fristående kolumnist i flera svenska dagstidningar.
Roland Poirier Martinsson är doktor i filosofi vid Lunds universitet och fristående kolumnist i flera svenska dagstidningar. Foto: Ola Axman/TT

Efter trettio år i amerikanskt fängelse återkommer Christian From till ett förändrat Sverige. Mycket är bra i Roland Poirier Martinssons romandebut, men längden och den tjatiga kritiken mot tidsandan förtar läsupplevelsen, skriver Magnus Persson.

Publicerad
Annons

Det har blivit dags för filosofen och samhällsdebattören Roland Poirier Martinsson att nu också debutera som romanförfattare, närmare bestämt med boken ”Fången”. Ramberättelsen är enkel och effektiv. Storyn tar sin början med att Christian From (notera efternamnet) efter trettio år i ett amerikanskt fängelse återfår friheten och sätts på ett plan hem till Sverige.

Han möter ett land där han inte känner sig hemma, han känner inte igen Stockholms stadsbild, inte människorna, tv-programmen, sättet att prata. Han är främling och outsider. Christians, och romanens, stora fråga är om, och i så fall hur, han ska konfrontera barndomsvännen Roger, som var medskyldig till att han åkte fast för narkotikabrott och dråp i USA. Ska han utkräva hämnd, försonas, eller bara försöka glömma?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons