Pestön”Välskriven deckare i Maria Langs fotspår”

Marie Hermansons nya bok utspelar sig på en karantänstation utanför Göteborg.
Marie Hermansons nya bok utspelar sig på en karantänstation utanför Göteborg. Foto: Kamerareportage / TT

I Marie Hermansons nya roman är det tidigt 1900-tal på en karantänstation i Göteborgs skärgård. Magnus Persson har läst en välskriven deckare som blinkar åt tidig svensk kriminallitteratur.

Under strecket
Publicerad
Annons

Marie Hermanson har ända sedan debuten för trettiofem år sedan etablerat sig som en pålitlig och stilsäker författare, aldrig tråkig, alltid engagerande. Ibland har recensenterna tyckt att hon kunde tagit ut svängarna ytterligare, och utmanat både sig själv och sina läsare mer. Kanske det. Men levererar man så högkvalitativ, både tänkvärd och djupt underhållande, fiktion som hon gör, tycker jag nog att den kritiken skjuter lite förbi målet. För att bara ta ett exempel: den fascinerande romanen ”Himmelsdalen” från 2011, en synnerligen originell och skruvad dystopi i alpmiljö, lite som en mild psykedelisk mix av Ken Kesey, Karin Boye och Roy Andersson.

Den nya boken ”Pestön” är en fristående fortsättning på romanen ”Den stora utställningen” från 2018. Vi får således återknyta bekantskapen med den unga grävande journalisten Ellen Grönblad och polisen Nils Gunnarsson, och även denna gång involveras de tillsammans och delvis av en slump i utredandet av en komplicerad brottshärva. Att de fortfarande har ambivalenta och outredda känslor för varandra blir dessutom snabbt uppenbart.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons