Valsegern bäddar för stabilitet

Farhågor om veckor av inrikespolitiskt kaos och febril kohandel har i Indien efter gårdagens rösträkning bytts till utsikten om en stark regering och politisk stabilitet. Kongresspartiet som styr den sittande koalitionsregeringen har gjort ett lysande valresultat och det väntas i stort sett bli business as usual framöver.

Under strecket
Publicerad
Kvinnor firar Kongresspartiets seger i staden Hyderabad. På affischen i bakgrunden syns partiordförande Sonia Gandhi och premiärminister Manmohan Singh.

Kvinnor firar Kongresspartiets seger i staden Hyderabad. På affischen i bakgrunden syns partiordförande Sonia Gandhi och premiärminister Manmohan Singh.

Foto: REUTERS
Annons

Indiska valresultat ses som notoriskt svåra att förutspå och det bekräftades åter igen i år. Med de senaste årens starka ekonomiska utveckling i ryggen sopade kongresspartiet och dess allierade i United Progressive Alliance mattan med motståndarna. Visserligen har opinionsmätningar visat på viss medvind för Indiens äldsta politiska parti, men att det skulle gå så här bra har överrumplat både kongresspartiet och politiska analytiker. Nu behövs bara ett mindre stöd utifrån för att UPA ska få majoritet i det indiska underhuset och kongresspartiet väntas behålla de tyngsta posterna i regeringen. Resultatet står därmed i stark kontrast till många prognoser som räknat med ökat inflytande från små och regionala partier samt att de kommande veckorna skulle upptas av koalitionsförhandlingar kors och tvärs.

För kongresspartiets främsta motståndare, hindunationalistiska BJP, är utfallet onekligen en kalldusch. Partiet lyckades inte övertyga om att bättre kunna tackla en ekonomisk nedgång och troligen skrämdes väljare som värnar om Indien som ett sekulärt land bort av partiets religiösa framtoning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons