Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

Södern Välregisserat drama om liv i utanförskap

Södern

Genre
Radioteater

Text: Julian Green. Övers: Stig Ahlgren Radiobearbetning: Stellan Larsson Regi: Jonas Cornell.

Julian Green kom att leva så gott som ett helt sekel, han föddes 1900 och dog 1998. Green blev, trots sin amerikanska bakgrund, medlem av Académie française och är idag möjligen mest känd för sina dagböcker och en rad böcker som fångar dilemmat att leva ett moraliskt försvarbart liv under ett sekel av utrensningar, krig, och hat. Green är, liksom exempelvis Marguerite Yourcenar, en storartad, författarbegåvning som idag blivit allt för bortglömd.

Radioteatern, genom dramaturgen Stellan Larsson, har låtit bearbeta teaterpjäsen Sud från 1953 för etern. Handlingen utspelas 1861, dagen innan det amerikanska inbördeskriget bryter ut. På plantagen Broderick kokar det av känslor. I centrum står en ung egensinnig flicka, en fattig släkting, som familjen vill gifta bort. Favoritkandidaten, en nordstatsofficer med polsk bakgrund, konfronteras mycket riktigt med kärleken – men gentemot en ung man, tillhörig sydstatsarmén. Green låter skickligt slaveriet och dess inbyggda syn på människovärden spegla synen på en homosexualitet som då varken existerar som livsstil eller identitet och knappt som möjlig sexuell läggning.

Pjäsen är som en blandning av resonemang från en Jane Austenroman och hettan från ett drama av Tennessee Williams. Stycket är fullt av verbala cirkelrörelser och känslor som aldrig får ord eller mening. Natten doftar magnolia, ”negrerna” sjunger sina sånger om längtan medan allas förväntningar styr skeendet som snart styr mot en storartad tragedi komplett med nattliga dueller och död. Jonas Cornell regisserar det timslånga stycket med erfarenhet hand via små detaljer, drama och känsla för subtila nyanser av utanförskap.

Annons
X

Premiär i morgon kl 19.03, repris 27/5 20.03

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X