Annons
X
Annons
X

Valobservatörer nobbar det svenska riksdagsvalet

Svenska småpartier och utländska statsvetare vill att valobservatörer ska bevaka det svenska riksdagsvalet. Anledningen är bland annat att alla partiers valsedlar inte alltid finns på plats och att vem som helst kan se vilka som tas med in i röstbåset.

Men det internationella valobservationsorganet OSCE säger nej till att närvara. Sverige är inte prioriterat.

Det svenska valsystemet har blivit föremål för en internationell debatt. Det är framför allt i danska tidningar som den svenska valsäkerheten blivit en het fråga.

Dels är danska partier och statsvetare kritiska till själva röstsystemet i Sverige, där vem som helst kan se vilka valsedlar väljaren tar med sig in i båset, vilket i sin tur kan påverka hur vi väljer, menar kritikerna.

I dansk press har det även kommit att handla om Sverigedemokraternas valfilm som TV4 valt att inte sända, något som partierna borgerliga Venstre (V) och De Konservative (K), tycker tyder på bristande yttrandefrihet.

Annons
X

Men även de svenska småpartierna själva riktar kritik mot hur valsystemet ser ut och menar att det är de som missgynnas gentemot riksdagspartierna.

– Vi tycker att det vore lämpligt med valobservatörer. Dels kommer inte alltid alla partiers valsedlar ut i vallokalerna, då är det svårt att tala om ett fritt val. Tidigare har våra valsedlar ibland blvit slängda. Ofta ger också valarbetarna fel information vilket gjort att egenskrivna valsedlar blivit ogiltiga, säger Veronica Svärd, pressansvarig på FI och tillägger att FI nog även inför riksdagsvalet kommer att kräva internationella observatörer.

Piratpartiet är ett annat parti som tidigare sagt att man velat ha observatörer på plats.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men den organisation som utför valobservationerna, OSCE, säger nej och tänker inte vara på plats i Sverige den 19 september. Organisationen var på plats i Sverige, för första gången någonsin, i slutet av maj för att observera hur valet till eu-parlamentet gick till och även titta på det svenska valsystemet.

  Att man nu väljer att inte komma tillbaka till Sverige beror på två saker, enligt Thomas Rymer, talesperson för OSCE:s avdelning för demokrati och mänskliga rättigheter. Dels var behoven inte tillräckligt stora. Men det är också en resursfråga - under hösten är det val i flera länder i Europa med större behov; Lettland, Kirgizistan och Bosnien-Herzegovina.

  – Men framför allt så upplevde våra observatörer som var på plats i Sverige i maj att det rådde en hög grad av förtroende för valprocessen hos i stort sett alla som de talade med, inlusive de mindre politiska partierna, säger Thomas Rymer.

  Att det skulle vara ett problem att småpartiernas vallappar försvann eller inte fanns på plats på alla valkontor upplevde heller inte organisationen. Man kontaktade också den internationella demokratiinstitutet IDEA, med huvudkontor i Sverige, som inte heller sa något om detta, enligt Thomas Rymer.

  Skulle det vara så att det trots allt finns problem med valsedlar eller partiernas olika möjlighet att få medieutrymme, så får det granskas inför ett annat val, säger Thomas Rymer.

  Redan i december så krävde den danska EU-parlamentarikerna Morten Messerschimdt från Dansk Folkeparti, att EU skulle skicka valobservatörer till Sverige i september. Enligt honom så var det i första hand små - bland annat invandringskritiska - partier som skulle påverkas negativt av att det går att se vilka valblanketter som man tar med sig in i röstbåset.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X