Annons

PlaygroundVälmenande lekplats för normkritiken

”Thien och Vuong äter lunch tillsammans på bröllopsstudion där de båda arbetar.” Fotografen Maika Elan vann 2013 World Press Photo för sin dokumentära serie ”The pink choice” om hbtq-personer i Vietnam.
”Thien och Vuong äter lunch tillsammans på bröllopsstudion där de båda arbetar.” Fotografen Maika Elan vann 2013 World Press Photo för sin dokumentära serie ”The pink choice” om hbtq-personer i Vietnam. Foto: Maika Elan / www.mostartists.com

Etnografiska museets nya utställning ”Playground” hamnar mitt i debatten normkritikens roll på våra museer. Det är snällt, förutsägbart och innehållsligt lövtunt, skriver Eva Bäckstedt.

Under strecket
Publicerad

Normernas och normkritikens roll på våra museer diskuteras igen. Som av en händelse visar nu Etnografiska museet en utställning just på det temat. ”Playground” heter den – enligt normen att engelska språket är finare än det svenska, kantänka – och den har tidigare visats på Världskulturmuseet i Göteborg.

Utställningen handlar i första hand om de normer som rör kön, könsidentitet och sexuell läggning. Här tar man upp ämnen som kärnfamilj, stjärnfamilj, regnbågsfamilj, och familjer som präglas av hederskultur. Man kan bland annat ta del av berättelser från människor som tvingats fly från sina hemländer på grund av sin könsidentitet eller sina sexuella preferenser, och se en bildsvit och några videor om homo- och transpersoner i Vietnam.

Annons
Annons
Annons