Recension

Oaxen skärgårdskrogVallfärd till mathimlen

Lyxigt, läckert, ambitiöst, originellt, sobert, kunnigt, vackert, vänligt, välvalt. Skärgårdskrogen Oaxen är verkligen värd alla hyllningar
– även om smakfyrverkerierna ibland kan bli lite väl blixtrande.

Under strecket
Publicerad
Agneta Green och Magnus Ek driver Oaxen skärgårdskrog som ligger på Oaxen utanför Mörkö.

Agneta Green och Magnus Ek driver Oaxen skärgårdskrog som ligger på Oaxen utanför Mörkö.

Annons

Blodkrämsrullad lantkanin. Vårrullar fyllda med grisfötter och bruna bönor. Hur kommer man ens på tanken? Och lyckas få det att smaka så gudomligt gott?
Första intrycket av den ruffiga kalkbrottsön vid inloppet till Södertälje är inte överdrivet insmickrande. Men vi har inte mer än satt oss på terrassen med den föreslagna fördrinken (rosa champagne, 165 kr glaset) förrän vi börjar inse varför Oaxen har blivit en kulinarisk vallfartsort och utsetts till Sveriges bästa restaurang.
Nere vid bryggan anländer matsugna besökare med motorkryssare, segelbåtar och sjöflygplan på den solkrusade Himmerfjärden. Inne i kalkbrukets före detta disponentbostad förstärker matsalarnas stilsäkra och lågmälda inredning den andaktsfulla stämningen.

Förväntningarna är höga – ändå överraskas vi positivt av bonusrivstarten: utsökta små aptitretare som terrin på hummer och torsk, consommé med en miniatyrkub egg royale och krispiga vårrullar att doppa i dragonsås.
Personalen, som smyger runt i jordfärgade linnedräkter, är ytterst kunnig och vänlig. De byter bestick med vita bomullshandskar, stryker bort brödsmulor med silverkniv och berättar gärna och stolt om de gastronomiska konstverken. Någonstans mellan dillbriochen med sojabönspuré, getostkrämen i maltsaltade sockerkulor, blåstångsskummet och den björkriseldade spetskålen tappar vi tråden. Det går inte ta till sig alla detaljer.

Annons
Annons
Annons