X
Annons
X
Foto: Tomas Oneborg

Välkommen till Sveriges Trumpland, Löfven

Donald Trump sätter Stefan Löfven i rörelse, och Lessebo är första stopp på statsministerns resa genom Sverige.

Det blir ingen semestervecka bland folket. En Sifomätning för SvD visar att de flesta svenskar tycker att politikerna gynnar Stockholm och storstäderna – och många anser att politikerna sätter sina egna intressen framför allmänhetens.

Stefan Löfvens resa bland folket börjar på pappersbruket i Lessebo på en måndag i början av februari 2017. Ett syfte är att minska ”glappet” mellan väljarna och valda politiker.

– Det är hög tid. Han har ju helt tappat verklighetsförankringen, säger Hans P Ahlex som är vice ordförande i Pappers avdelning 94 i Lessebo.

Pappersbruket i Lessebo är inte så stort som det har varit, och har konkursat flera gånger, men nu stiger ångan över fabriken. Bruket är första stopp på Stefan Löfven veckolånga resa genom Sverige.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 12

Pappersbruksarbetarna Hans P Ahlex, Johan Göransson, Magnus Tegnér och Janrick Carlsson.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 12
Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 12

I augusti stannade en bil utanför Sangar Gafuris pizzeria i Lessebo. Det var Kungen och Silvia som beställde varsin Capricciosa. Nu hoppas Sangar få besök av Stefan Löfven som ska besöka pappersbruket strax intill. Sangar Gafuri gillar Lessebo, men tycker att brottsligheten har ökat och undrar varför det inte finns några poliser på på orten.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 12
Bild 5 av 12
Bild 6 av 12
Foto: Tomas Oneborg Bild 7 av 12
Bild 8 av 12

”Journalisterna påstår ju att brottsligheten inte ökar, bara anmälningsbenägenheten” säger Janrick Carlsson syrligt.

Foto: Tomas Oneborg Bild 9 av 12
Bild 10 av 12

Lessebo kommun har nyligen öppnat Miljöverkstan. Det är en second hand-försäljning, men här jobbar också flera flyktingar med att laga bland annat möbler och cyklar innan de säljs. Här Trifa Ali och Sabah Awda.

Foto: Tomas Oneborg Bild 11 av 12

Nuune Ahmed Ali har invandrat från Somalia. Han har fått sitt första jobb, reparera cyklar på Miljöverkstan.

Foto: Tomas Oneborg Bild 12 av 12