Annons
X
Annons
X
Läs & skriv
Gäst

Cecilia Lindvall: Välkommen till SvD Läs & Skriv

SvD Läs & Skriv är sajten för lärare, skolelever och föräldrar. Här hittar du reportage om skolans vardag och verklighet, boktips för barn och unga, artiklar om läslust och skrivarglädje samt undervisningsmaterial som får användas fritt! Allt för att bidra till en ökad läs- och skrivförståelse i den svenska skolan.

(uppdaterad)
Detta är Läs & Skriv
Välkommen till SvD Läs & Skriv.
Välkommen till SvD Läs & Skriv. Foto: Svenska Dagbladet

SvD Läs & Skriv-redaktören Cecilia Lindvall svarar på frågor om hur man kan använda sajten och vad i en bra berättelse som fångar henne.

Vad finns på SvD Läs & Skriv i dag?

– Massor! Sedan SvD Läs & Skriv föddes har vi samlat material om ungdomars situation i skolan, olika metoder som lärare och pedagoger använder för att lyfta skolresultaten och artiklar som rör framför allt läs- och skrivförståelse. Har ni inte läst Maria Sundén Jelminis artikelserie Skolresan är det ett givet tips! Under våren 2016 gjorde dessutom Joanna Drevinger en uppföljande skolresa med fokus på lärarna.

Annons
X

Just nu publicerar vi artiklar i en inspirationsserie om hur man får ungdomar med långt till boken att läsa.

Vad kommer att publiceras på sajten framöver?

– Vi kommer bland annat att lyfta fram intressant forskning på läs- och skrivområdet och berätta om hur lärare använder flerspråkighet i undervisningen, så kallad translanguaging. Just nu publicerar vi även artiklar i en inspirationsserie om hur man får ungdomar med långt till boken att läsa. Sedan fortsätter vi att skriva om svenska skolan och tipsar om läsning för barn och unga, samt lyfter fram idéer på hur man får igång läs- och skrivlusten. Bra tips om skrivande hittar man i vår författarskola för barn och unga i tio delar som vi har tagit fram tillsammans med Lisa Bjärbo. Den kan användas direkt av unga som surfar på vår sajt, eller fungera som inspiration för lärare i skolan.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur kan man använda SvD Läs & Skriv i undervisningen?

  – Dels har vi vår guide till journalistik som förklarar skillnaden mellan olika sorters artiklar som en tidning innehåller. Det är fritt fram att använda som underlag för undervisning om journalistik till exempel. Sedan kan man alltid skriva ut våra artiklar och använda som diskussionsunderlag i skolan. För lärare rekommenderas intervjun med den inspirerande skolutvecklaren Adrienne Gear från Kanada, den enormt uppskattade enkäten om hur 5 prisade lärare motiverar sina elever och vårt snack med Sveriges nya läsambassadör Anne-Marie Körling som tror på många små insatser för ett läsande samhälle.

  Vad fångar dig i en bra bok?

  – Känslan av närvaro. När jag sugs in i berättelsen så mycket att tid och rum inte längre spelar någon roll. Även om det låter klyschigt är det så nära magi man kan komma.

  Vem är din favoritförfattare bland ungdomsböcker?

  – John Green. För hans häpnadsväckande förmåga att fånga vad som försiggår inne i en tonårings huvud. Dessutom berättar han allt med en poetisk sötma. Gäller det barnböcker har jag en nyfunnen fabless för bilderboken och är just nu vad man närmast kan kalla kär i Ulf Stark och Linda Bondestams Djur som ingen sett utom vi.

  Hur gör du när du tappar läslusten?

  – Tar en paus och försöker sedan återkomma till det som gjorde att jag började läsa från första början. Skippar måste-listan och hittar det som lockar mig just nu. Personligen är det ofta dokumentära livsöden i skönlitterär form, intresseväckande faktaböcker eller humorserier a la Liv Strömquist. En tur till biblioteket är inspirerande varje gång!

  – Ett annat trick är att ta till en deckare eller thriller av en favoritförfattare. Sällan tryter lusten av skickligt uppbyggd spänning.

  Prova SvD:s nya barn- och ungdomstidning

  SvD Junior förklarar sammanhang och berättar om de viktigaste nyheterna så att barnen förstår och blir intresserade. Tidningen innehåller inga annonser – bara läsning.

  Läs mer om junior här!

  Annons

  Välkommen till SvD Läs & Skriv.

  Foto: Svenska Dagbladet Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X