Cecilia Burman:Välkommen till SvD Läs & Skriv

Cecilia Burman

SvD Läs & Skriv är sajten för lärare, unga och föräldrar. Här hittar du reportage om skolan, boktips för barn och unga, artiklar om läslust och skrivarglädje samt undervisningsmaterial som får användas fritt! Allt för att bidra till en ökad läs- och skrivförståelse i den svenska skolan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Välkommen till Läs & Skriv.

Välkommen till Läs & Skriv.

Foto: Svenska Dagbladet
Välkommen till Läs & Skriv.

Välkommen till Läs & Skriv.

Foto: Svenska Dagbladet
Välkommen till Läs & Skriv. Foto: Svenska Dagbladet

SvD Läs & Skriv-redaktören Cecilia Burman svarar på frågor om hur man kan använda sajten och vad i en bra berättelse som fångar henne.

Vad finns på SvD Läs & Skriv i dag?

– Massor! Sedan SvD Läs & Skriv föddes har vi samlat material om ungdomars och lärares situation i skolan. Vi skriver till exempel om forskning och tipsar om läsning för barn och unga. Har ni inte läst Maria Sundén Jelminis artikelserie Skolresan är det ett givet tips! Under våren 2016 gjorde dessutom Joanna Drevinger en uppföljande skolresa med fokus på lärarna.

– Under vinjetten Månadens berättare intervjuar vi aktuella och inspirerande personer som arbetar med läsfrämjande insatser på ett eller annat sätt. Det kan handla om bibliotekarier som gör det lilla extra, eller en författare som fattat hur man får unga att sluka en bok.

Hur kan man använda Läs & Skriv i undervisningen?

– Läs om läsläxan som fick eleverna på Tyresö skola att vilja läsa mer på fritiden.

– Grundliga tips om skrivande hittar man i vår Författarskola för barn och unga i tio delar som vi har tagit fram tillsammans med författaren Lisa Bjärbo.

– Gör som skrivarkollektivet Fruktan och skriv en novell på 20 minuter. Bra skrivövning som passar utmärkt i en skolklass.

– Ta gärna del av våra boktips för barn och unga, eller hur Stockholms bästa skolbibliotekarier arbetar för att uppmuntra eleverna till läsning.

– I artikelserien Med långt till boken tar vi upp exempel på hur man engagerar tonåringar att läsa.

– För lärare kan jag rekommendera att läsa intervjun med skolutvecklaren Adrienne Gear från Kanada, den enormt uppskattade enkäten om hur 5 prisade lärare motiverar sina elever, och vår artikelserie om källkritik, ett ämne som vi kommer fortsätta att lyfta på SvD Läs & Skriv.

– Missa inte heller vår intervju med Anna och Philip som står bakom Lärarpodcasten. De avslöjar vad alla framgångsrika lärare har gemensamt.

– I vår artikelserie Läskondis frågar vi olika experter om hur man får igång läslusten hos barn och unga till exempel. Kanske inspirerar det lärare och föräldrar att tänka i nya banor? Eller ställ samma fråga till eleverna och diskutera vidare: vad tycker de om att läsa? Varför?

– Vi skriver ju också om olika metoder där man lyckats förändra skolresultaten, varför inte pröva i skolan där du arbetar eller verkar?

För lärare kan jag rekommendera att läsa intervjun med den inspirerande skolutvecklaren Adrienne Gear från Kanada

Vad fångar dig i en bra bok?

– I vissa böcker är handlingen kanske inte jättespännande, men om inlevelsen och språket är tillräckligt starkt kan det hålla mig fången lika väl som en bra historia. Fast när jag läste Hungerspelen var det den spännande handlingen som drev mig att läsa vidare. Det fick mig att inse att en berättelse kan skrivas på många olika sätt, vilket ju är inspirerande.

Vilken är din favorit bland svenska ungdomsböcker?

– "Cirkeln". Hela Engelsfors-trilogin är bra, men framför allt första boken var härlig att läsa. Äldre böcker jag minns att jag gillade som ung är "Agnes Cecilia – en sällsam historia" av Maria Gripe. Jag plöjde också alla Kitty-böcker och många Stephen King-böcker när jag var något äldre.

Hur gör du när du tappar läslusten?

– Jag läser flera olika böcker samtidigt, då kan man alltid byta när lusten tryter. Att läsa kortare texter emellanåt kan också vara skönt när man inte orkar ta sig igenom en bok, som att läsa ett magasin eller en serietidning. Men jag försöker alltid återvända och fortsätta läsa – lite i taget kan funka om boken är seg i början.

Prova SvD:s nya barn- och ungdomstidning

SvD Junior förklarar sammanhang och berättar om de viktigaste nyheterna så att barnen förstår och blir intresserade. Tidningen innehåller inga annonser – bara läsning.

Läs mer om junior här!

Annons
Annons
Annons
Annons