Annons
X
Annons
X

Välkommen till Miljöpartiet, Birgitta Ohlsson

Birgitta Ohlsson (FP) är en hedervärd politiker, men vi undrar om hon inte hamnat i fel parti. Det skriver Grön Ungdoms Maria Ferm och Jakop Dalunde.

BRÄNNPUNKT: GRÖN UNGDOM

Birgitta Ohlsson (FP) är en modig politiker. Hon står upp för en human asylpolitik, för minoriteters rättigheter och för den personliga integriteten även när det hettar till. Birgitta Ohlsson är socialliberal i ordets rätta bemärkelse. Hon tar inga genvägar i debatten, försöker inte vinna röster genom populistiska utspel utan vågar stå för sin ideologiska övertygelse.

Men samtidigt som vi respekterar Birgitta Ohlsson funderar vi på om hon verkligen är med i rätt parti. Om hon verkligen sitter i rätt regering.

Häromdagen rasade Ohlsson mot Frankrikes beslut att skicka 700 romer till Rumänien, trots att dessa är EU-medborgare och därmed borde få vistas i landet. Ohlsson pratade om att bötfälla Frankrike, ”det ska svida i plånboken om man behandlar romer illa”.

Annons
X

Vi delar Birgitta Ohlssons oro över den ökade hetsen mot romer runt om i Europa. Men vi undrar om Birgitta helt missat att också den svenska regeringen deltar i diskrimineringen. Sverige har hittills i år skickat ut ett 50-tal romer med precis samma resonemang som franska myndigheter.

- - -

Migrationsminister Tobias Billström försvarade beslutet med att tiggeri ”inte är ett acceptabelt beteende”. Som om människor frivilligt skulle välja att tigga. Som om tiggeri vore ett personligt problem och inte ett socialt problem.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är för oss obegripligt hur Birgitta Ohlsson får ihop Billströms obehagliga resonemang med sina egna principer. Om Frankrike ska straffas för sitt agerande, varför ska inte den svenska regeringen, där Ohlsson själv sitter, också straffas?

  Frågan om romer är knappast det enda exemplet. Birgitta Ohlssons eget parti, Folkpartiet, har den här valrörelsen gått längre än man någonsin tidigare vågat i att vinna röster på populistiska utspel där invandrare pekas ut som ett stort samhällsproblem.

  Istället för att vara en motpol till främlingsfientliga krafter, som ett äkta liberalt parti borde vara, har Folkpartiet lyft frågor som burka- och niqabförbud i skolan trots att nästan ingen som pluggar i Sverige bär dessa plagg. Ohlssons parti- och regeringskollega Nyamko Sabuni vill ha en särskild ”låglönesektor för utlandsfödda” och snävare regler för föräldraledighet just för utlandsfödda.

  Sabunis förslag bryter med stor sannolikhet mot en rad internationella konventioner som Sverige skrivit under.

  Folkpartiets gruppledare i riksdagen, Johan Pehrsson, hör till dem som ivrigast försvarade FRA-lagen och inskränkningarna i individens integritet. Ohlsson valde till sist att inte trycka på JA-knappen under FRA-omröstningen i riksdagen men hennes parti står på fel sida i frågan.

  Vad återstår egentligen av det socialliberala folkparti som en gång kämpade för människovärdet? Som tog strid mot Ny Demokrati? Som kämpade tillsammans med oss för en generösare asylpolitik?

  Folkpartiet har blivit precis det som liberaler i alla tider kämpat emot - ett populistiskt parti som försöker vinna sympatier på människors rädsla för det okända. Ett parti som för fram enkla lösningar på komplexa problem. Ett parti som skuldbelägger den enskilde individen istället för att tala om samhällets ansvar.

  Birgitta, vi vill välkomna dig till ett parti som kämpar för öppnare gränser istället för språktest för invandrare. Ett parti som vill ha mer mer frihet på nätet. Ett parti som aldrig någonsin kommer att hetsa mot invandrare med populistiska argument för att vinna röster. Välkommen till Miljöpartiet de Gröna.

  MARIA FERM

  språkrör Grön Ungdom

  JAKOP DALUNDE

  språkrör Grön Ungdom

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X