Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Välkommen till Löfvens rödgröna varieté

”Kom och se! Den största miljöbudgeten någonsin! Och de högsta statsbidragen!”

Regeringen Löfven är en koalition mellan två partier som är pressade att göra maximalt intryck på väljarna.

Höstbudgeten för 2017
Foto: Tomas Oneborg

Den rödgröna regeringen anser sig ha 24 miljarder kronor att spendera i budgeten för 2017. Hur de fördelas säger något om regeringens prioriteringar.

 • 10 miljarder kronor kallas för ”välfärdsmiljarder” och ska gå till kommuner och landsting. Det är ett substantiellt tillskott, och regeringen marknadsför satsningen som ”den enskilt största förstärkningen av statsbidragen till välfärden på ett bräde någonsin”.
 • På tisdagen presenterade regeringen ett antal satsningar på klimat- och miljöområdet, som för nästa år kostar 1,8 miljarder kronor. På pressträffen i Rosenbad såldes den kommande propositionen in som ”historisk” och som ”Sveriges största klimat- och miljöbudget någonsin”.

Regeringen menar egentligen inte att de nya satsningarna skulle vara de största någonsin. Rekordet handlar snarare om att budgetens utgiftsområde 20 (Allmän miljö- och naturvård) har vuxit sedan maktskiftet, och att utgifterna kommer att nå all time high under 2017.

Annons
X

De allra största satsningarna som presenterades på tisdagen ligger också flera år fram i tiden. De mesta pengarna i det här paketet ska gå till järnvägsunderhåll för åren 2019–20, alltså efter nästa val.

Det är alltså inte säkert att den rödgröna regeringen sitter kvar och måste leverera de utlovade tillskotten.

Att blåsa upp, snygga till och marknadsföra sina egna reformer är ett hantverk som alla regeringar, oavsett färg, ägnar sig åt. En reform som väljarna inte uppskattar kan visserligen vara viktig, men den ökar ju inte regeringens chanser att bli omvald.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men det är regeringen Löfvens behov att just nu beskriva sina handlingar som historiska och ”störst någonsin” som för tankarna till inropare på en varieté.

  Kanske är det bara mänskligt att pr-arbetet bedrivs i falsett när båda regeringspartierna kämpar med besvikelser som de inte hade räknat med när de ingick sin rödgröna koalition.

  Man behöver inte hårdvinkla för att beskriva partiernas tillstånd i samma tonläge som regeringen använder.

  • Socialdemokraternas väljarstöd har aldrig någonsin varit så lågt, under så lång tid, och nu har halva mandatperioden gått.
  • Miljöpartiet har efter valet tvingats överge sin politik på historiskt många områden. Partiet har tappat fler medlemmar och väljare än någonsin på så kort tid.

  Med tanke på det senare – och på att den största fläcken på MP:s mantel kommer från brunkol – kunde man ha väntat sig ännu större nya klimat- och miljösatsningar än de som regeringen presenterade på tisdagen.

  Miljöpartiet behöver politiska framgångar som en törstig behöver vatten, men får alltså nöja sig med att knappt två av de 24 miljarder kronorna för 2017 finns med i klimat- och miljöpaketet.

  Troligen kommer det att behövas skrivas ännu mer historia, om väljarna ska omvärdera sin syn på regeringen Löfven före 2018.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X