Annons
X
Annons
X

”Välkommen Obama – men du duger inte”

Dåligt omdöme, oerfaren och oansvarig – republikanernas presidentkandidat John McCain är hård i sitt omdöme om Barack Obama. För att rikta blickarna bort ifrån det demokratiska partiet valde McCain att på tisdagskvällen hålla ett tal där han drog upp de stora skiljelinjerna mellan partiernas kandidater. ”Han har inte fattat några tuffa beslut”, sade McCain om Obama.

Läs mer om demokraternas kamp inför presidentvalet:

Så mycket har Clintons kampanj kostat http://www.e24.se/samhallsekonomi/varlden/artikel_511223.e24

Vallokalerna i South Dakota och Montana hann knappt stänga innan republikanen John McCain gick till attack mot Barack Obama. På bästa sändningstid höll McCain sitt tal i New Orleans inför hundratals jublande anhängare. I talet drogs det stora skiljelinjerna mellan demokraterna och republikanerna upp – och John McCain var inte sen med att rikta hård kritik mot sin konkurrent.

– Han är en imponerande man som gör ett starkt första intryck. Men han har inte fattat några tuffa beslut, har inte vågat gå emot sitt parti och inte vågat få kritik från sina supportrar för att skapa en riktig förändring i Washington. Det har jag, sade McCain.

Annons
X

Obama har gått till val på att han kommer att förändra politiken i den amerikanska huvudstaden. Hans valslogan – ”Förändring vi kan tro på” – upprepas om och om igen.

McCain har inte varit sen att påpeka att Obama bara suttit i senaten under en mandatperiod. ”Oerfaren” och ”oansvarig” är två omdömen som McCain gav under gårdagens tal.

Bakom McCain under talet syntes också en banderoll med orden ”En ledare vi kan tro på”, och McCain försöker nu avväpna Obama på hans hittills starkaste argument.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Oavsett vem som vinner valet kommer det här landet att förändras drastiskt. Men valet står mellan rätt förändring och fel förändring, mellan att vara framåtsträvande eller bakåtsträvande, sade McCain i New Orleans.

  Talet kom dock inte bara att handla om hur kandidaterna uppfattas av väljarna. Också politiken spelar roll: McCain pekade bland annat på Irak-kriget och miljöpolitiken, rapporterar nyhetsbyrån AP.

  – Han (Obama, red anm) röstade för att våra soldater, som har gjort ett fantastiskt och ärofyllt jobb i Irak, inte ska få mer pengar, sade McCain och fortsatte:

  – Amerikaner borde vara oroliga för en presidentkandidats omdöme när han säger att han är redo att utan krav personligen prata med tyranner i städer som Havanna och Pyongyang, men som samtidigt inte har rest till Irak för att träffa general Petreus och med egna ögon se de framsteg som gjorts. Framsteg som nu riskerar att brytas med hans politik.

  Barack Obama har gång på gång anklagat John McCain för att gå i George W Bushs fotspår. ”Han går till val på att skapa president Bushs tredje mandatperiod”, säger Obama i intervjuer och kampanjmaterial.

  Också detta valde McCain att ta upp i talet.

  – Väljarna köper inte det. Det amerikanska folket lärde inte känna mig i går, som de har gjort med senator Obama. De vet att jag har en lång rad av överenskommelser över partigränserna bakom mig. De har sett hur jag sätter landet före presidenten, före partiet, före särskilda intressen och före mina egna intressen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X